Plats: Malmö
I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv. Vår Besöksverksamhet gör det möjligt för ofrivilligt ensamma, ofta äldre, att få en stunds gemenskap. Genom att bli Frivilligledare hos oss är du med och gör skillnad!
Besöksverksamheten erbjuder ofrivillligt ensamma, ofta äldre, besök i eller utanför hemmet. Vad man gör under dessa besök kommer man själva överens om. Det kan vara att ta en promenad, prata över en kopp kaffe eller en stunds högläsning. Oftast sker besöken under dagtid på vardagar, så uppdraget är särskilt lämpligt för dig som har litet tid över för en medmänniska. Vi försöker matcha besökare och mottagare baserat på intressen och erfarenhet.
Uppdragsbeskrivning
Uppdraget som frivilligledare går i huvudsak ut på att match frivilliga med personer som vill få besök. Det finns många som skulle glädjas över att få ett besök. Genom att bli frivilligledare för Besöksverksamheten har du möjlighet att göra en insats som innebär väldigt mycket för någon, samtidigt som du får möjlighet att utveckla dig själv och lära känna nya vänner
Du förväntas:
- ta emot och hantera ansökningar från de som önskar besök och matcha med frivilliga.
- samarbeta med frivilliga i gruppen kring planering av besöken och utveckling av verksamheten för att kunna erbjuda medmänskligt stöd.
- introducera nya frivilliga.
- förstå och acceptera Svenska Röda Korsets arbetssätt och följa råd och anvisningar för verksamheten.
- hålla i träffar för frivilliga och verka för att stämningen i frivilliggruppen är öppen och tillåtande.
- delta i en introduktion och webbkurser. Du erbjuds även fortbildning för uppdraget.
- utifrån ditt uppdrag ingå i Svenska Röda Korsets krisberedskap och vara beredd att öka ditt engagemang vid kris.
Omfattning
Du åtar dig att:
- genomföra ditt uppdrag regelbundet enligt överenskommelse, gärna varje vecka eller var fjortonde dag.
- delta i introduktion, kurser och regelbundna träffar med frivilliggruppen.
Är det här du?
Vi förutsätter att du delar Svenska Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår de obligatoriska utbildningarna/ introduktioner som krävs för uppdraget.
Inom Svenska Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i arbetet. Människor med olika bakgrund, etnicitet, könsidentitet, ålder och funktionsvariation breddar vår kompetens och förmåga att utföra vårt uppdrag.
För att kunna utföra uppdraget behöver du:
- vara van att möta människor med olika erfarenheter och bakgrund och tycker att det är intressant.
- kunskap och förståelse för olika behov och reaktioner.
- god kommunikativ förmåga.
- kunna skilja på egna behov och andras.
- förmåga att planera och genomföra olika typer av aktiviteter tillsammans med andra.
Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och vi finns på plats före, under och efter en katastrof. Oavsett om det är en naturkatastrof, konflikt eller annan kris. Vi ska förhindra och lindra mänskligt lidande var och när det förekommer, skydda liv och hälsa och säkerställa respekt för varje människas värde, särskilt under tider av väpnad konflikt och andra nödsituationer.
Vi har sju grundprinciper:
Humanitet – Opartiskhet – Neutralitet – Självständighet – Frivillighet – Enhet – Universalitet