Studiecoach till elever på häktet i Malmö!

Studiecoach till elever på häktet i Malmö!

Plats: Malmö

Studiecoachen på häktet i Malmö 

Om läxhjälpen på häktet
Alla unga ska få de förutsättningar som behövs för att klara sin skolgång. Alla unga ska ha lika chans i livet att nå sin fulla potential. Därför bedriver vi läxhjälp på häktet för elever mellan 18-21år med restriktioner.

Nu söker vi efter läxhjälparen till häktet i Malmö. Genom att besöka häktade bidrar du till att stärka skyddet för deras rättigheter. Du ger, genom samtal, medmänskligt stöd för att stärka psykisk hälsa och bidra till ett värdigt och humant bemötande i en mycket utsatt situation. Samtidigt är du med och stärker personens tilltro till sig själv att klara sin skolgång.   

Om uppdraget 

Din främsta uppgift är att vara en positiv och motiverande förebild för unga. Vi kräver inte att du har alla de rätta svaren utan, du ska kunna lyssna och uppmärksamma unga samtidigt som du ger dem verktyg att klara av sin skolgång. Du kommer få gå en utbildning som hjälper dig i din roll och ger dig de rätta verktygen för att hjälpa unga på bästa sätt. Det är dock av betydelse att du har grundläggande kunskap i huvudämnena (svenska, matte och engelska) på grundskole- och delvis gymnasienivå.  

Vid varje besök är ni två läxhjälparen som stöttar en elev. Tillsammans möter ni eleven där hen är i sin skolgång. De flesta eleverna har skolmaterial med sig till studiestunden. Genom kriminalvården har eleverna sin egna kursguide som vi arbetar utifrån.  

Om ni inte har något underlag att arbeta med, är det meriterande om du har erfarenhet av arbetsintervjuer, CV-skrivning och körkortsteori, eftersom det är efterfrågat bland eleverna. Material för detta kommer finnas tillgängligt!  

Behörighet 

Du behöver inte gilla läxor för att bli läxhjälpare eller vara en pedagog ,det viktiga är att du gillar att hjälpa andra! För läxhjälpen handlar om så mycket mer än att bara traggla glosor och mattetal. Det är ett sätt att växa och bli sedd och att få känna sig viktig och lyssnad på. Att få en utbildning är en förutsättning för att komma in i samhället och målet med vår läxhjälp är främst att vi ska stärka ungas självkänsla och tilltro till sig själv. Som läxhjälpare är din uppgift att lyssna och förklara efter bästa förmåga.

Praktisk information  

  • Åldersgränsen för uppdraget är 22år 
  • Belastningsregister krävs 
  • Besöken sker på häktet i Malmö  

För att bli läxhjälpare behöver du genomföra följande utbildningar  

  • Grundkurs för läxhjälpare i häkte och anstalt (Fysisk kl. 9.00-16.30) 
  • Läxhjälp i häktet och anstalt (Digitalt 1-2h) 
  • Introduktion till RKUF (Digitalt 20-40 min) 
  • Kriminalvårdens säkerhetsutbildning (1-2h)  

Vi förutsätter att du delar Röda Korsets ungdomsförbunds människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets ungdomsförbunds grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår de obligatoriska utbildningarna/ introduktioner som krävs för uppdraget.    

Vi söker dig som  

  • Vill jobba för att stärka ungas självkänsla och öka deras möjligheter att klara sin skolgång. 
  • Har ett intresse för ungas rättigheter. 
  • kan sätta gränser, både för dig själv och andra samt hålla dig till riktlinjer  
  • Har erfarenhet av att enskilt eller i grupp möta människor i kris eller svåra situationer 
  • Har kunskap och förståelse för olika behov och reaktioner, samt är empatisk och vågar möta personer som blir känslosamma 
  • Har en god kommunikativ förmåga 
  • är lugn och trygg i dig själv och har god självkännedom 
  • Det är meriterande om du kan tala och förstå andra språk än svenska och engelska.   

Omfattning:
Vi ser gärna att du deltar varannan vecka i minst en termin. Du kommer överens med frivilligledaren om uppdragets omfattning. För uppdraget deltar du obligatorisk i en introduktion och utbildning. Som aktiv inom verksamheten deltar du också i regelbundna möten med gruppen.

Plats och tid
Häktet Malmö
Malmgatan 1, 211 32, Malmö
Lördag kl. 10.00-11.00
 

 

Kontaktperson

Pone Shams Hakimi,
070 815 54 20
pone.shams.hakimi@redcross.se


Ansök