Humanitära konsekvenser av informationsplikten – ökat lidande, särskilt för barn och kvinnor, utan avsedd effekt

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Förord:

Röda Korsets uppdrag är att bistå människor i utsatta situationer. I våra möten med människor som lever i papperslöshet i Sverige har vi märkt en ökad oro och rädsla sedan frågan om utökad informationsplikt mellan myndigheter kom upp i det offentliga samtalet.

Bara att det utreds om kommuner och myndig­heter ska vara skyldiga att aktivt rapportera papperslösa har åstadkommit detta, även om inget utredningsförslag ännu har presenterats. Det rör sig om människor som redan lever i stor utsatthet, som nu oroar sig för att deras liv ska bli ännu svårare. Vi ser därför skäl att sätta samman de erfarenheter och den kunskap vi har på området redan nu. Vi hoppas även att denna rapport kan bidra med värdefulla perspektiv vid läsning av betänkandet.

Svenska Röda Korset möter dagligen människor som lever i utsatta livssituationer på olika platser i landet. Vi ger stöd efter behov till alla som söker sig till oss, oavsett juridisk status. Våra sju grundprinciper, däribland humanitet och opartiskhet, vägleder oss till det. Vi stöttar bland annat genom

  • våra fem behandlingscenter för krigsskadade och torterade
  • vår vårdförmedling för papperslösa
  • våra fem Röda Korsets Hus för gemenskap, mat och värme
  • alla de aktiviteter våra volontärer erbjuder för att minska ohälsa och bryta ofrivillig isolering

Våra verksamheter kan på olika sätt komma att påverkas av det kommande förslaget.

Vi har även lång erfarenhet av att bistå människor på flykt och ge juridisk rådgivning till asylsökande, flyktingar och migranter. I över 20 år har vi gett stöd till asylsökande som fått avslag på sin ansökan och står inför ett återvändande. De människor vi möter åter­kommer till vissa frågor när det gäller hur processen kan förbättras. Det handlar om att den ska vara rättssäker, human och värdig. Svåra levnadsvillkor i Sverige ökar inte viljan att återvända till hemlandet. Tvärtom undergräver det förtroendet för ansvariga myndig­heter och minskar möjligheterna till ett humant, värdigt och hållbart återvändande.

En utökad informationsplikt riskerar att göra att fler papperslösa inte vågar söka hjälp. I praktiken förlorar de sina mänskliga rättigheter. I förlängningen leder det till att personer i en redan mycket utsatt grupp riskerar att utnyttjas på alltmer hänsynslösa sätt. Det gäller inte minst kvinnor och barn. Samhällets gemen­samma motståndskraft mot kriser riskerar också att försämras.

Med tanke på de långtgående konsekvenser som utökad informationsplikt skulle kunna få behövs ett heltäckande beslutsunderlag. För att bidra till det har Röda Korset sammanställt kunskap från våra verksamheter, åtaganden enligt grundläggande mänskliga rättigheter och erfarenheter från andra länder i den här rapporten.

Ulrika Modéer, generalsekreterare, Svenska Röda Korset 

Läs hela rapporten här (PDF)