Omvärldsläget är mer osäkert än på många år. I Sverige läggs alltmer fokus på uppbyggandet av totalförsvaret. Runt om i världen pågår ett stort antal konflikter, bland annat i Ukraina. Alltmer ser vi att konflikter leder till allvarliga konsekvenser för civila.
Nu lanserar Svenska Röda Korset en rapport om humanitära utmaningar inom totalförsvaret. I rapporten identifierar vi flera åtgärder som behövs för att stärka det humanitära perspektivet inom Sveriges totalförsvar. Sammantaget handlar det om fyra centrala områden som behöver stärkas:
- Det behövs stärkt kunskap om krigets lagar och om hur försvaret av Sverige ska kunna genomföras utifrån reglerna.
- Sverige saknar ett övergripande system för skydd av civilbefolkningen. Det finns ingen sammanhållen lagstiftning eller tydlig beskrivning av hur det arbetet ska planeras för eller bedrivas.
- Det saknas förmåga att bedriva sjukvård utifrån de krav som ställs i krig.
- Sverige har idag inte någon planering för att möjliggöra för humanitär verksamhet och att kunna ta emot stöd från omvärlden i händelse av väpnad konflikt. Det är inte heller tydligt vilka skyldigheter och ansvar som finns inom området.
Internationella Rödakors- och rödahalvmånerörelsen kom till samtidigt som det första nedtecknandet av krigets lagar. Vår roll är sedan 1863 att förhindra och lindra mänskligt lidande. Nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar, såsom Svenska Röda Korset, har en stödjande roll till staten, men agerar neutralt, opartiskt och självständigt för att möta de främsta humanitära behoven.
Rapporten lanseras 26 januari vid ett seminarium som arrangeras tillsammans med Folk och försvar, som även går att lyssna på digitalt. Seminariet spelas in och går även att se i efterhand: Se seminariet