Utifrån Svenska Röda Korsets arbete i socioekonomiskt eftersatta områden runtom i landet har vi tagit fram följande ståndpunkt i förhållande till lagen.
Svenska Röda Korsets ståndpunkt:
Våldet som återkommande drabbar många runtom i Sverige är fruktansvärt och påverkar människors välmående och framtidstro. Alla goda krafter måste samarbeta för att stävja utvecklingen.
Röda Korsets uppdrag är att förhindra och lindra mänskligt lidande och stötta människor i utsatta situationer. Med den utgångspunkten är rättssäkerhet och rättsstatens principer viktiga att följa. Dit hör likabehandling inför lagen och att staten avstår från att använda arbetssätt som riskerar att diskriminera.
Svenska Röda Korset arbetar i vardagen, genom respons och med krisstöd vid allvarliga händelser, och med ett långsiktigt områdesbaserat arbete i 14 socioekonomiskt eftersatta områden i Sverige.
Vår erfarenhet från det områdesbaserade arbetet är att samverkan mellan boende, civilsamhällesaktörer, kommunala och andra myndighetsaktörer är centralt för att öka tryggheten och stärka motståndskraften i ett bostadsområde. För att sådan samverkan ska fungera krävs hög tillit och ett ömsesidigt förtroende.
För att upprätthålla tillit och förtroende är det viktigt med likabehandling inför lagen och att staten avstår från att använda arbetssätt som riskerar att diskriminera.
Vi oroas av förslag som säkerhetszoner, som riskerar att skada lokala relationer och minska förtroendet som gör samverkan effektiv.