Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Svenska Röda Korset har beretts tillfälle att lämna synpunkter på slutbetänkandet ”Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll” och vill med anledning av detta framföra följande (i för Svenska Röda Korset relevanta delar).

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter

  • Svenska Röda Korset ser med stor oro på hur utredningen föreslår mycket ingripande åtgärder som påverkar såväl synen på asylsökanden men också deras rättsliga skydd i relation till staten, utan att evidens presenteras för att åtgärderna kommer att uppfylla målet om stärkt återvändande. 
  • Med hänsyn till det stora humanitära lidande som dessa förslag riskerar att leda till är det således högst otillfredsställande att konsekvensanalyserna, evidensen och proportionalitetsavvägningarna innehåller sådana avgörande brister. Det är just dessa avvägningar som skyddar oss mot lagstiftning som urholkar vår rättsstatliga demokrati. Att bedriva återvändandearbetet på detta sätt kommer inte att öka återvändandet men det kommer att skada vår demokrati vilket kommer att påverka oss alla som lever här.
  • Svenska Röda Korset anser att det krävs en mer grundlig analys av konsekvenserna för de personer som berörs av förslagen och som ofta lever i stor utsatthet. Utredningens konsekvensanalys är bristfällig, särskilt gällande konsekvenser för den enskilde.
  • Vi vill understryka vikten av en noggrann analys kring tillämpningen av proportionalitetsprincipen. Samtliga förslag innebär mycket långtgående inskränkningar i asylsökandes rättigheter på ett sätt som vi anser varken är nödvändigt, proportionerligt eller effektivt utifrån måluppfyllelsen.
  • Vi ser med stort allvar på att utredningen saknar referenser till forskning, beprövad evidens eller internationella jämförelser som ligger till grund för att förslagen leder till ett stärkt återvändandearbete.
  • Svenska Röda Korset avstyrker utredningens förslag om uppgiftsskyldighet i sin helhet. Att det så kallade skuggsamhället behöver motverkas är en uppfattning som Svenska Röda Korset delar. Men i det arbetet krävs det nödvändiga och effektiva åtgärder som både möter statens behov av att verkställa avlägsnandebeslut men som också minskar människors utsatthet. Detta förslag anser vi gör precis motsatsen. Det riskerar att öka utsattheten och det saknas helt stöd för att fler avlägsnandebeslut kommer kunna verkställas på grund av uppgiftsskyldigheten.
  • Svenska Röda Korset avstyrker utredningens förslag att ålägga de utpekade myndigheterna en skyldighet att på eget initiativ lämna uppgifter om personer som saknar rätt att vistas i Sverige. Utredningens förslag riskerar att få orimliga effekter för enskilda, strider mot ömmande värden och är oförenligt med Sveriges internationella förpliktelser att garantera alla, oavsett legal status, sina grundläggande rättigheter.
  • Utredningens undantagande av skola, vård och socialtjänst från uppgiftsskyldigheten utgör inte ett effektivt skydd för individernas möjligheter att värna sin rätt till hälsa och utbildning. Tvärtom är det mycket som talar för att personer utan rätt att vistas i Sverige, med utredningens förslag, kommer löpa stora risker med att uppsöka vård eller skola på grund av risken för att polisen får kännedom om detta genom de myndigheter som omfattas av uppgiftsskyldigheten.
  • Svenska Röda Korset avstyrker förslaget om utökade befogenheter för polisen att genomföra inre gränskontroller med lägre beviskrav. Detta anser vi riskerar leda till fler godtyckliga bedömningar av tvångsåtgärder baserade på vaga bedömningar. Det föreligger en betydande risk att kontroller utförs baserat på oklara grunder vilket kan drabba personer som lagligt vistas i Sverige med utländsk bakgrund. Detta innebär en betydande risk för omotiverade intrång i den personliga integriteten för en bredare målgrupp än avsett. Förslaget kan även bidra till ett ökat misstänkliggörande av personer med utländsk bakgrund eller de som uppfattas ha ett avvikande beteende.
  • Svenska Röda Korset avstyrker förslaget om att företa husrannsakan vid inre utlänningskontroll då vi anser att åtgärden är alltför långtgående och oproportionerlig med tanke på den avvägning som krävs för att skydda den grundlagsskyddade personliga integriteten. Att företa en husrannsakan utan misstanke om brott anser vi är ett mycket långtgående förslag som allvarligt riskerar urholka det rättsliga skyddet som individer har mot godtyckliga ingrepp från statens sida.
  • Vi delar utredningens syn på vikten av att kunna fastställa en utlännings identitet i asylprocessen av flera anledningar. Vi ser dock med stor oro på att ytterligare förslag läggs fram som innebär en ökad användning av tvångsåtgärder vilket riskerar urholka det individuella rättighetsskyddet. Att företa tvångsåtgärder i andra situationer än i brott- och straffsammanhang är särskilt allvarligt och kräver särskilda överväganden.
  • Svenska Röda Korset avstyrker förslagen på ytterligare befogenheter för att klarlägga en utlännings identitet. Vi anser inte att förslagen om att omhändertagande och genomsökning av personlig kommunikationsutrustning som effektiva eller ändamålsenliga i förhållande till syftet. Förslaget innebär omfattande inskränkningar i individens rätt till privat- och familjeliv, vilket skyddas av grundläggande mänskliga rättighetskonventioner. Vi ser särskilt allvarligt på den föreslagna tiden för ett omhändertagande. Detta eftersom det kan leda till betydande svårigheter för individer att hålla kontakt med vänner och familj.
  • Svenska Röda Korset tillstyrker förslaget om en utökad rätt till offentligt biträde men anser, till skillnad från utredningen, att det inte är tillräckligt med ett offentligt biträde enbart i överklagandeinstansen utan att möjligheten bör införas redan under Polismyndighetens handläggning av frågan om avvisning.
  • Svenska Röda Korset ser med stort allvar på, och avstyrker förslagen om tvångstestning av personer är frihetsberövade och står inför en utvisning. Vi ser inte att syftet med ingreppet i tillräcklig utsträckning kan balanseras mot individens grundläggande rättigheter och utföras på ett sätt som är lagligt, nödvändigt och proportionerligt. Svenska Röda Korset vill även uppmärksamma lagstiftaren på att ingreppet provtagning med tvångsmedel så som fasthållande med mera kan utgöra illa-behandling i tortyrkonventionens mening.

Läs hela remissvaret (PDF)