2024 var det varmaste året som uppmätts

År 2024 har av EU:s klimattjänst Copernicus Climate Change Service (C3S) bekräftats som det varmaste året som någonsin registrerats globalt, med en årlig global medeltemperatur på 1,6°C över förindustriell nivå - det första där den årliga globala medeltemperaturen översteg 1,5°C. Med tanke på att den långsiktiga globala uppvärmningen, mätt över decennier, nu är cirka 1,3°C, är denna oroväckande milstolpe en tydlig varning om att mänskligt orsakade klimatförändringar accelererar och medför allvarliga konsekvenser för både människor och ekosystem.

De extrema väderhändelser som präglat 2024 - från rekordhöga temperaturer och torka till intensiva översvämningar - bör inte ses som ett ”nytt normaltillstånd”. Med nuvarande klimatpolitik och åtgärder är vi knappt halvvägs till den projicerade globala uppvärmningen på cirka 2,7°C, vilket riskerar att leda till ännu mer omfattande och oförutsägbara klimatrelaterade katastrofer. Detta understryker att dagens situation endast är en föraning om framtida risker om inte ambitiösare klimatåtgärder vidtas.

– För Röda Korset innebär dessa förändringar en dramatisk ökning av humanitära behov. Vi befinner oss mitt i klimatkrisens konsekvenser. Röda Korset är på plats och räddar liv när cyklonen förstör husen, hettan bränner sönder skörden och översvämningarna spolar bort vägarna. Och vi är kvar och hjälper människor och samhällen att stå bättre förberedda för nästa väderkatastrof, som vi vet kommer, säger Ulrika Modéer, Röda Korsets generalsekreterare. 

Extrem värme och hög luftfuktighet har under året lett till rekordhöga nivåer av värmestress, där nästan halva jordens befolkning påverkades av 'stark' eller 'extrem' värmestress. Följderna inkluderar ökade fall av värmerelaterade sjukdomar och dödsfall, särskilt bland sårbara grupper som äldre, barn och de med kroniska sjukdomar. Samtidigt har stigande havstemperaturer och förändrade vädermönster förstärkt katastrofer som hotar livsmedelsförsörjning, vattenresurser och bostäder.

– Det är inte hopplöst, men världens ledare måste ta sitt ansvar nu. Utsläppen måste minska. Sverige måste leva upp till Parisavtalet och sätta klimatets humanitära konsekvenser i fokus - här i Sverige och globalt, fortsätter Ulrika Modéer. 

Som humanitär organisation arbetar Röda Korset för att stärka lokala samhällen genom att bygga motståndskraft för klimatrelaterade risker, samtidigt som vi möter de direkta konsekvenserna av klimatkrisen. De som bidragit minst till klimatförändringarna är också de mest sårbara och drabbas alltid hårdast vid kriser. Genom krisberedskap, utbildning, innovation och samarbete kan vi rädda fler liv och minska lidandet.