COP29
“…we leave Baku with a mountain of work to do,” säger chefen för sekretariatet för FN:s klimatkonvention Simon Stiell när den 29e förhandlingsrundan till slut landar i en gnisslig överenskommelse kring finansieringsfrågan.
Svenska Röda Korset kan konstatera att ingen är nöjd. Världens fattiga länder och ö-nationer var så missnöjda att de, under slutfasen av förhandlingarna, lämnade förhandlingsrummet under protest.
Flertalet har lyft missnöje med ordförandelandets förberedelser. Det har påpekats att stater med starka intressen i fossilekonomin och att fossilindustrin har tagit mycket plats. EU-länderna å sina sida har uttryckt missnöje med att inte de växande ekonomierna tar större ansvar. De är å andra sida missnöjda med bristande historiskt ansvar från västländerna.
Sammanfattningsvis har förhandlingarna präglats av ytterst få initiativ för att bryta den logik som kunde ha brutit en nedåtgående spiral. Det är oroväckande. Det handlar om förhandlingar som är avgörande för världens framtid - alltmedan temperaturen stiger, liksom notan för klimatförändringarnas fruktansvärda konsekvenser. Vid nästa förhandlingsrunda tar den brasilianska ordföranden vid. Det blir ett stort och viktigt ansvar då åtaganden, så kallade NDC:s ska förnyas.
Klimatfinansiering har alltid varit en stötesten och för varje år ökar behoven. Det behövs mer klimatfinansiering och länder behöver ta fram nya åtaganden som kan omsättas i praktik. De begränsade medel som finns måste också investeras där de gör mest nytta. De mest omfattande kostnaderna bärs redan av de länder som lämnade förhandlingsrummet. Samtidigt är det där mycket av innovation och investeringar sker.
Röda Kors- och Halvmånefederationen International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies - IFRC har särskilt bevakat den nya fonden för skador och förluster som har några nya men otillräckliga tillskott. Rödakors- och rödahalvmånerörelsen kan spela en unik roll genom effektiva och lokalt ledda anpassningsprojekt. Röda Korsets klimatcenter är ett dynamiskt nätverk för att utväxla erfarenheter, växla upp kunskap och effektivitet.
Svenska Röda Korset har antagit en strategi med fokus på klimatförändringarnas humanitära konsekvenser. Vi konstaterade i en banbrytande rapport redan för 40 år sedan att förebyggande och riskreducerande insatser är de mest kostnadseffektiva. Men trots att behoven växer lavinartat, samtidigt som det internationella biståndet minskar - så investeras bara 5 av 1000 internationella biståndskronor där de gör som mest nytta.
Svenska Röda Korset kommer att öka takten i vårt arbete - både i Sverige och i vårt internationella samarbete. Vi har redan ögonen på COP30, klimatfinansieringen och länders åtaganden.