Kommentar om den utökade civilplikten

Under pågående rikskonferens i Sälen presenterade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin ett snabbspår för att utöka civilplikten. Förslaget inkluderar både räddningstjänsten och arbetet med att bemanna befolkningsskyddet. Civilplikt är ett av flera verktyg för att säkerställa hela samhällets delaktighet i landets beredskap. 

Röda Korsets erfarenheter från konflikter världen över visar tydligt att samarbete mellan stat och civilsamhälle är avgörande för att hantera kriser. Ett starkt civilsamhälle kanaliserar engagemang, stärker samhällets motståndskraft och bidrar till ett mer resilient samhälle.  

Svenska Röda Korset välkomnar regeringens satsning på att stärka befolkningsskyddet. Det är ett nödvändigt steg i utvecklingen av totalförsvaret. Erfarenheterna från Ukraina visar hur viktigt det är att tydligt definiera hur civilbefolkningen ska skyddas vid väpnad konflikt. Att skydda civilbefolkningen är centralt i totalförsvaret. Läs mer om detta i vår debattartikel i Aftonbladet. 

– Ett starkt befolkningsskydd är en av de viktigaste pusselbitarna i ett civilt försvar och handlar om att lindra de humanitära konsekvenserna i händelse av en väpnad konflikt, men det krävs mer än det som hittills har presenterats, säger Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Modéer. 

Svenska Röda Korset har länge lyft behovet av en tydlig strategi för vad skydd av civilbefolkningen innebär i uppbyggnaden av det svenska totalförsvaret. Regeringens initiativ att genom civilplikt bemanna befolkningsskyddsrum, större skyddsrum som finns på färre platser än vanliga, är ett välkommet steg. Men fortfarande saknas en tydlig lagstiftning och en definition av hur verksamheten ska organiseras och bedrivas. 

Sammanfattningsvis ser Svenska Röda Korset följande utmaningar:   

Avsaknad av övergripande system:

Sverige saknar ett övergripande system för skydd av civilbefolkningen. Det finns ingen sammanhängande lagstiftning eller tydlig beskrivning av hur detta arbete ska planeras och bedrivas. Rollfördelningen och ansvaret mellan olika aktörer inom ramen för verksamheten är otydliga och behöver klargöras.

Krigets lagar behöver tillämpas:

Grunden för hur civila ska skyddas vid väpnad konflikt finns i krigets lagar. Krigets lagar innehåller bland annat regler om skydd för olika personalkategorier, och hur byggnader och personal får utmärkas med civilförsvarssymbolen. Sverige saknar dock en tydlig strategi för hur dessa regler ska tillämpas i praktiken. 

Befolkningsskyddet är en avgörande del av totalförsvaret, men för att det ska uppnå sin fulla potential behövs en gemensam förståelse och konkreta åtgärder. Detta är nödvändigt för att säkerställa den robusthet och effektivitet som människor förväntar sig vid en krissituation. 

Läs också vår rapport Värn i allvarstider

Svenska Röda Korsets logga på en flagga.

Röda Korset kommenterar

Läs våra kommentarer