Om förslaget att avskaffa permanenta uppehållstillstånd och kraftiga begränsningar i rättsligt stöd i asylprocessen

Nu har ytterligare en utredning på migrationsområdet presenterats av regeringen. Utredningen vill införa en ny ordning som innebär att skyddsbehövande bara ska kunna få tidsbegränsade uppehållstillstånd i Sverige. Samt att möjligheten till permanenta uppehållstillstånd (PUT) tas bort för vissa grupper. 

Enligt utredningens förslag ska endast tidsbegränsade uppehållstillstånd kunna beviljas för bland annat flyktingar, alternativt skyddsbehövande och kvotflyktingar.  

Dessutom har utredningen tittat på hur svensk rätt bör anpassas till EU:s migrations- och asylpakt i delar som rör juridisk rådgivning, samt om begräsningar i rätten till ett offentligt biträde. 

Vi tar starkt avstånd från förslagen 

Utredningens förslag skulle orsaka allvarliga humanitära konsekvenser för människor i behov av skydd. Det är dessutom svårt att se hur de bidrar till regeringens mål att minska invandringen till Sverige. Avskaffade permanenta uppehållstillstånd skulle snarare leda till att försvåra människors etablering i Sverige.  

Genom att ta bort möjlighet till permanenta uppehållstillstånd förlängs det ovissa tillståndet som människor i behov av skydd befinner sig i. Och därmed deras möjlighet till trygghet och säkerhet: för att kunna lära sig språket, komma i arbete och på olika sätt bli en del av samhället.

Vi ser samtidigt hur det riskerar att öka den psykiska ohälsan bland de skyddsbehövande som redan vistas i Sverige idag. 

Kraven kopplat till att bli svensk medborgare ska nu stärkas i Sverige, samtidigt som permanenta uppehållstillstånd alltså föreslås avskaffas. Kombinationen riskerar att fler människor får svårare att komma in i samhället, för att i stället leva i ovisshet i landet under en lång tid. 

Ända sedan tillfälliga uppehållstillstånd infördes som huvudregel har vi mött människor i våra verksamheter som uttryckt en oro att inte riktigt kunna landa. Att inte få känna stabilitet. Personal på våra behandlingscenter för krigsskadade och tortyröverlevare berättar dessutom hur personer med tillfälliga uppehållstillstånd har svårt att ta till sig traumabehandling och rehabilitering. 

Riskerar att slå hårt mot barn 

Alla barn som vistas i Sverige har rätt till skydd, trygghet och goda uppväxtvillkor. Genom förslaget riskerar allt fler barn att leva i ovisshet i Sverige under en lång tid. Att växa upp här, men med en överhängande risk att plötsligt kunna ryckas upp och tvingas lämna landet. Det kan allvarligt påverka barns psykiska mående.

Samhället har ett ansvar att värna barns rätt till en trygg uppväxt. 

Utredningen föreslår också betydande inskränkningar i det juridiska stödet under asylprocessen. Bland annat genom att begränsa rätten till offentligt biträde till en timmes kostnadsfri rådgivning.  

Delar av förslaget kring det juridiska stödet väcker stora farhågor ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Det kan allvarligt försämra stödet till människor i en mycket komplex och krävande process, med förödande konsekvenser.