Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring

Den 24 oktober presenterade regeringen sin strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring, med syftet att minska asylinvandringen till Sverige. Strategin omfattar totalt 3 miljarder för perioden 2024–2028 och syftar till att ytterligare stärka kopplingarna mellan bistånds- och migrationspolitiken.  

Runt om i världen befinner sig 120 miljoner människor på flykt, och de humanitära behoven är större än någonsin. Det är en av vår tids största utmaningar. 

Vår humanitära rörelse finns i nästan alla världens länder. Vi möter människor längs hela migrationens rutt, inklusive vid eventuella återvändande, oavsett anledning till flykt eller migration. Under 2023 gav vi stöd till över 14 miljoner migranter, inklusive flyktingar och asylsökande. Våra volontärer är på plats och vi stannar kvar. När behoven förändras fortsätter vi att ge stöd, även när den initiala krisen har lagt sig, från Syrien till Sollefteå. Det ger oss betydande erfarenhet om den ökade utsattheten hos migranter och flyktingar. Därför är vi också gärna en konstruktiv partner för lösningar, lokalt och globalt.  
 
Tydligare strategier för hur Sverige kan stärka synergi eller samsyn mellan olika politikområden kan vara ett viktigt verktyg för förändring för människor som befinner sig i stor utsatthet. Men utgångspunkten för denna strategi är, enligt regeringen, att den ska gagna Sveriges intressen om minskad asylinvandring. Det leder arbetet fel. 

I en globaliserad värld behövs en humanitär och hållbar syn på bistånd och migration. Principen om att biståndet alltid bör riktas och användas där det behövs mest och gör störst nytta utifrån människors behov och utsatthet borde istället vara det som ligger i Sveriges intresse. Det är så biståndet får störst effekt. Detsamma gäller för en rättssäker ordning för all typ av migration med individens grundläggande rättigheter i fokus samt säkerställa säkra och legala vägar för asylsökande och flyktingar. Istället borde biståndet kopplat till migration bygga på det globala ramverket som finns på plats; förebygga migrationens negativa humanitära konsekvenser samt främja de positiva. Sverige har länge varit en global förebild inom bistånd och en regelbaserad ordning. Vi måste fortsätta att värna om biståndets integritet och det internationella regelverket. 

Vi och våra 16 miljoner volontärer är beredda att kavla upp ärmarna och fortsätta vårt arbete för att möta utsatthet där den är som störst, oavsett hur eller var vi möter en medmänniska.