Utredarens förslag "Ett nytt regelverk för uppsikt och förvar?"

Måndagen den 17 februari hölls en presskonferens då utredaren Johan Lundmark presenterade slutbetänkandet från 2023 års förvarsutredning tillsammans med migrationsminister Johan Forsell. De nya förslagen, vars utgångspunkt är att svensk rätt ska motsvara de möjligheter till förvarstagande som EU-rätten medger, innebär bl.a. att tidsfristen för att ta en utlänning i förvar förlängs, från 12 till 18 månader; fotboja, eller så kallad "förstärkt uppsikt" kommer att bli ett alternativ till förvar, utöver uppsikt; "förstärkt uppsikt" gäller även barn mellan 15-17 år och ger rätt till offentligt biträde; tidsfristen för att ta barn i förvar förlängs från 72 + 72 timmar till sex dygn med möjlighet till förlängning samt att sex dygn samt att placeringar i arrest och häkte kommer att undvikas genom nya säkerhetsavdelningar vid förvaren. På den positiva sidan är att en uttrycklig proportionalitetsregel föreslås.

Röda Korset har svarat på delbetänkandet samt haft två möten med utredaren under arbetets gång och lämnat både muntliga och skriftliga kommentarer. Vi har då bl.a. framfört följande:

  • De presenterade förslagen, till skillnad från frihetsberövande på grund av brott, handlar om administrativt frihetsberövande, som endast syftar till att säkerställa utredning eller verkställighet av avlägsnandebeslut. Vi ser därför med oro på att skiljelinjen mellan fängelse och förvar minskar och att fokuseringen på tvångsmedel, och den retorik som följer, riskerar att misstänkliggöra migranter som grupp.
  • Vi ifrågasätter vilket stöd som finns för att förlängda tidsfrister, framför allt för barn i förvar, och om det är ett steg i rätt riktning för att nå målet att verkställa fler. Det finns risker med att utöka förvarstiderna. Även korta tider i förvar har negativa effekter på individens fysiska och psykiska hälsa, särskilt när det gäller barn. Detta bekräftas av forskning på området.
  • Vi förespråkar att uppsikt används som det är avsett, det vill säga ett verkligt alternativ till förvar. De förslag på alternativ till förvar som nu läggs fram går i en mer restriktiv riktning, som t ex användning av fotboja i ett begränsat område, inklusive även för barn 15-17 år.
  • Vi välkomnar förslaget att proportionalitetsprincipen ska förstärkas, förtydligas och kompletteras i utlänningslagen samt att samtliga åtgärder ska vara proportionerliga, bedömas individuellt i varje enskilt fall och respektera den enskildes rätt till skydd för grundläggande fri- och rättigheter. Vi understryker att det är en förutsättning att de som fattar besluten får adekvata utbildningsinsatser avseende proportionalitetsbedömningens innebörd och hur denna ska göras.
  • Svenska Röda Korset har tidigare påtalat att även alternativ till förvar medför villkor eller restriktioner för en persons rörelsefrihet och får inte förväxlas med frihet i sig, vilket alltid bör vara normen. Även beslut om uppsikt är ett intrång i en persons liv vilket måste omgärdas av samma rättssäkerhetsgarantier som beslut om förvar.

Röda Korset kommer att svara på remissen i sin helhet under våren. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Här kan man läsa mer om utredningen: Regeringen har tagit emot en utredning med förslag på nya regler för uppsikt och förvar - Regeringen.se