Vårbudgeten 2025

Idag presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition, med tillhörande vårändringsbudget. Svenska Röda Korset välkomnar regeringens förslag om att inte ytterligare göra nedskärningar på biståndet. Samtidigt ser vi ett behov av ökade satsningar kring klimatanpassning, i Sverige och globalt. Vi ser även positivt på satsningen om 500 miljoner på psykisk hälsa, och vi betonar vikten av att genomförandet kommer de med allra störst behov till del. I förhållande till de stora investeringarna i det militära försvaret ser vi att det civila försvaret fortsatt släpar efter.  

Hälsa, vård och social utsatthet 
Vi har under de senaste åren öppnat fler Röda Korsets Hus - mötesplatser där människor kan få stöd och hjälp med det allra mest grundläggande; en dusch, ett varmt mål mat och vi är nu uppe i fem stycken hus i Sverige, för att möta upp mot de ökande behov. Där möter vi även nya grupper, bland annat barnfamiljer som nu söker sig till våra verksamheter. 

Vi ser generellt en avsaknad av tillräckliga satsningar för att förbättra situationen för familjer som har drabbats hårt av de senaste årens kriser och ekonomiska instabilitet med kraftigt ökade levnadskostnader. Vi hade särskilt hoppats på en höjning av barnbidraget och en permanent höjning och utökning av bostadsbidraget. Allt för många barnfamiljer har det tufft, vår rapport Barnfamiljers ekonomiska svårigheter (som vi tagit fram tillsammans med Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen) visar i år att det är särskilt svårt för ensamstående föräldrar med låga inkomster och att tillgodose familjens behov av näringsriktig mat och till och med att kunna mätta alla i familjen har blivit ännu svårare sedan förra året.  

Vi ser ett tydligt behov av satsningar som verkar främjande och stärker livsvillkoren brett. Exempelvis tillgång till trygga sammanhang, sociala aktiviteter och mötesplatser – här ser vi att det skiljer sig över landet och att kommuner har olika förutsättningar att tillgodose behoven. För Röda Korset är arbetet mot social utsatthet också del av arbetet med beredskap. Tillit och samhörighet är avgörande för att stärka samhället innan krisen sker. Det är en lärdom inte minst från covid-pandemin, säger Ulrika Modéer. 

Svensk hälso- och sjukvård präglas sedan lång tid tillbaka av strukturella utmaningar. En fungerande grundkapacitet är nödvändigt för att kunna erbjuda vård och omsorg i kris och krig. Tillgången till en trygg, stabil och säker sjukvård i vardagen såväl som vid kriser och krig bidrar till trygghet och tillit till samhället. Svenska Röda Korset oroas därför av bristen på satsningar inom hälso- och sjukvården, såväl avseende vårdens grundkapacitet som inom ramen för hälso- och sjukvårdens roll inom det civila försvaret.   

I budgeten noterar vi särskilt satsningen på 500 miljoner kronor för att motverka psykisk ohälsa och att stärka tillgängligheten till hälso- och sjukvård. Det är ytterst viktigt att genomförandet av satsningen görs med kunskap om var de största behoven finns och att grupper med stor utsatthet omfattas av satsningen. Kunskap måste finnas för att tillgång till hälsa och vård, både fysisk och psykisk, möter de som annars riskerar att inte fångas upp av samhällets skyddsnät.  

De nya satsningarna inom kriminal, migration och socialpolitiken som syftar till att möjliggöra ökat antal frihetsberövanden och placeringar av barn och unga riskerar att skapa nya behov. Utifrån den pressade situationen och ansträngd beläggning får vi rapporter från våra egna verksamheter om påverkan på psykisk och fysisk hälsa på intagna likväl som begränsningar i våra möjligheter att ge psykosocialt stöd.  

Totalförsvar
Regeringen anser att allvarstider kräver omfattande investeringar i totalförsvaret, men satsningar på det civila försvaret släpar fortsatt långt efter de militära utgifterna. Det leder till ett totalförsvar i obalans.   

Regeringen identifierar flera områden där satsningar är angelägna, inklusive vikten av civilsamhällets roll och att stärka allmänhetens kunskap om egen beredskap samt förmåga inom sök- och räddningsinsatser. Svenska Röda Korset noterar dock att de medel som regeringen presenterat för att öka förmågan inom det civila försvaret främst består av omfördelningar av redan existerande anslag eller tillfälliga satsningar. 

För att möta de utmaningar vi ser krävs ett större grepp och mer ambitiösa investeringar i det civila försvaret i bred bemärkelse, inklusive människors och lokalsamhällens förmåga att motstå och hantera mindre och större kriser, säger Ulrika Modéer. 

Löpande genom budgeten saknas hänvisningar till Sveriges åtagande enligt den internationella humanitära rätten (krigets lagar). Stärkta utbildningsinsatser om den internationella humanitära rätten behövs för hela totalförsvaret. Svenska Röda Korset välkomnar att regeringen anslår medel till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka forskning och innovation inom cybersäkerhetsområdet samt satsningar på AI för en starkare svensk roll inom ny teknik. Vi understryker vikten av att Sverige uppfyller sina åtaganden enligt internationell humanitär rätt vid framtagandet av nya vapen. 

Röda Korset understryker vikten av att inkludera civilsamhället i det här arbetet. Våra erfarenheter från förmågebyggande arbete och krisinsatser såväl i Sverige som internationellt visar att en bred mobilisering av resurser och nära samverkan mellan myndigheter och organisationer är avgörande för att möta framtida kriser.  

Klimat
I vårändringsbudgeten har regeringen lagt förslag om klimatåtgärder, som framförallt syftar till minskade utsläpp. Det är ett steg i rätt riktning, men ambitionerna behöver öka och anpassningsåtgärderna i Sverige behöver stärkas. Naturvårdsverkets lägesrapport och Klimatpolitiska rådets rapport visar att Sverige med nuvarande insatser inte kommer att nå klimatmålen varken till 2030, 2040 eller 2045. Det är även oroväckande att miljö- och klimatpolitiken är ett av de utgiftsområden som minskar mest fram till 2028. Vi ser fram emot att bidra med kunskap till den pågående utredningen om Sveriges internationella klimatpolitik. 

Klimatförändringarna drabbar redan nu de mest utsatta människorna och samhällena både i Sverige och i världen, med allvarliga humanitära konsekvenser. Röda Korset möter dessa redan nu. Vi uppmanar därmed regeringen att lägga särskild vikt vid katastrofriskreducering och klimatanpassning, säger Ulrika Modéer. 

Bistånd 
Vi lever i en tid av växande osäkerhet där konflikter, klimatförändringar och politiska spänningar bidrar till omfattande humanitära utmaningar och ökade behov. USA har beslutat om nedläggning av USAID som stod för 40% av det globala biståndet. Även andra länder har aviserat neddragningar. Det humanitära systemet står inför enorma utmaningar. Mot denna bakgrund är det välkommet att regeringens vårproposition inte innebär några fortsatta neddragningar på svenskt bistånd. 

Det är av stor betydelse att biståndet nu och framöver inte drabbas av ytterligare nedskärningar. I skuggan av USA:s beslut och det enorma lidande det orsakat skulle budgetposten snarare behöva öka. Sverige och EU behöver visa ledarskap. Vi behöver hålla hårt fast vid de humanitära principerna och behovsstyrt stöd med fokus på lokala aktörer. EU:s medlemsländer har en särskild roll att spela genom att tydligt, likvärdigt och konsekvent stå upp för dessa principer, både i ord och handling, säger Ulrika Modéer.  

I vårändringsbudgeten återförs 233 miljoner kronor till det internationella biståndet, som tidigare vikts för Migrationsverkets kostnader för mottagande i Sverige. Det är välkommet att pengar som var avsedda för att möta och skydda människor i utsatthet och fattigdom globalt inte används för nationella behov. Biståndets integritet behöver värnas.