Utställning - "I medmänsklighetens spår" - från koncentrationsläger till Ramlösa brunn.

Vita bussar på väg till Sverige genom södra Jylland.
Källa: Svenska Röda Korsets mediabank.
Visste du att tusentals fångar befriades ur nazisternas koncentrationsläger av Vita buss-expeditionen 1945 och att många fick påbörja ett nytt liv i Helsingborg? I vår utställning kommer du genom texter, bilder, foton och föredrag nära den dramatiska våren 1945.
Vita bussarna
På Röda Korsets dag den 8 maj 1945 tog andra världskriget slut i Europa. Under krigets slutskede genomförde Svenska Röda Korset en dramatisk räddningsaktion som har gått till historien. Expeditionen med de vita bussarna räddade tusentals människor ur nazistisk fångenskap, och förde många överlevande till Helsingborg.
Röda Korset i Helsingborg vill uppmärksamma 80-årsminnet av krigsslutet, med tonvikt på Vita buss-aktionen och mottagandet av överlevande i Helsingborg, liksom Röda Korsets arbete med att lindra mänskligt lidande. Därför är du välkommen till:
”I medmänsklighetens spår” - utställningen innehåller:
-
Skärmutställning med texter, foton och bilder
- Röda Korsets historia i sammandrag och bakgrunden till räddningsexpeditionen.
- Räddningsexpeditionen och mottagandet av överlevande i Helsingborg.
- Den humanitära verksamheten inom Röda Korset Helsingborg.
-
Föredrag (endast 8 maj – 11 maj, varje dag klockan 11-12)
- Röda Korsets historia, vad som hände före och under 1945 i Helsingborg, vilka som kom med vita bussarna och hur Röda Korset arbetade på plats. Berättare Bertil Hulenvik, Röda Korset Helsingborg. Ingen kostnad men din föranmälan behövs på: helsingborg@redcross.se
-
Tid och plats
- Utställning 8 maj - 15 augusti 2025, Dunkers kulturhus, Helsingborg.
Den 8-11 maj finns rödakors-volontärer på plats som värdar och under den perioden är det fri entré. Fri entré är det även därefter på tisdagar fram till den 17 juni.
Arrangör: Röda Korset Helsingborg
Samarbete: Helsingborgs museum och Wiberg Comm from Scratch
Sponsor:

Bakgrund
Varför gör glada amatörer en historisk utställning om sig själva?
Vi inom Röda Korset Helsingborg är inte professionella historiker. Vi är glada amatörer som på olika sätt försöker lindra lidande på vår fritid. Med snäva tidsramar och en begränsad budget har vi ändå gett oss på ett jättesvårt ämne för att ge dig en intressant utställning. Varför?
- Vi vill sporra intresset för medmänsklighet i en orolig tid. Och vi tycker att de vita bussarnas insats med efterspelet i Helsingborg både är en kraftkälla och lokalhistoriskt intressant. Vidare är 8 maj – då utställningen börjar – Röda Korsets födelsedag och dagen markerar också andra världskrigets slut i Europa för 80 år sedan, säger Agneta Kallstenius, vice ordförande vid Röda Korset Helsingborg.
- På vägen har vi fått hjälp från personer och organisationer som är mer historiskt kunniga än vi själva. Men det är förstås vår utställning och vårt ansvar. Vi vill att den fakta vi förmedlar i utställningen är historiskt korrekt, även om vi inte kan täcka allt i den dramatiska historien om vita bussarna - för var börjar och slutar egentligen den? säger Martin Arkel, copywriter och innehållsansvarig för utställningen tillsammans med Bertil Hulenvik, historisk nestor inom Röda Korset Helsingborg.

Utställningen – en trampolin för medmänsklighet
Vita buss-insatsen 1945 anses av många vara en av Sveriges största humanitära gärningar i modern tid. Ur nazisternas koncentrationsläger hämtades i krigets slutskede tusentals människor och många kom just till Helsingborg, där en febril verksamhet pågick under våren -45 för att ta emot alla överlevande. Ramlösa brunn blev här den centrala platsen för omhändertagandet men överlevande inkvarterades också på många andra platser i Helsingborg och i övriga Skåne.
”Med utställningen önskar vi ge dig som besökare en inspirerande inblick i ett medmänskligt stordåd, där människor och miljöer i Helsingborg spelade en viktig roll för många överlevande. Du får också bekanta dig med Röda Korsets historia och vår lokalförenings aktiviteter i Helsingborg”

Kritik mot Vita buss-insatsen
Vita buss-expeditionen är förvisso en dramatisk historia om mod, medmänsklighet och svåra beslut under tidspress. Men expeditionen har också mött kritik. Kunde man ha prioriterat annorlunda, kunde fler människor ha räddats och hur många räddades - egentligen? Det är några av frågorna som rests av eftervärlden. Kritik och svåra frågor får också utrymme i utställningen, vilket vi hoppas gör den ännu mer spännande.
Spännande föredrag ger hela sammanhanget – anmäl dig
I samma rum som vår skärmutställning kan du lyssna till ett spännande föredrag av Röda Korsets Bertil Hulevik, rektor emeritus och historielärare.
Här får du djupare insyn i Röda Korsets historia, vad som hände före och under 1945 i Helsingborg, vilka som kom med vita bussarna och hur Röda Korset arbetade på plats.
Du kan lyssna till Bertil varje dag 8-11 maj klockan 11-12.
Föredraget är kostnadsfritt men har begränsat med platser så du måste anmäla dig på e-postadress: helsingborg@redcross.se
Mer information om utställningen? Mejla utställningsansvarig:
VÄLKOMMEN!