Det går inte att bli mätt på värme

Bild av utsidan av röda korsets hus i malmö

Hur ser en vanlig torsdag ut på Röda Korsets Hus i Malmö? Samordnaren Laura Björck och volontären Amalia Persson ger oss en inblick i Mötesplats Hjärtats verksamhet, där mat, värme, tvätt, hygien och en social mötesplats står i centrum.

 

Varje torsdag 15.30 öppnar Hjärtat upp sina dörrar för behövande människor i Malmö. Hit kan de komma för att äta färsk mat och få med sig frukt och bröd, när det finns. De har möjlighet att låna en dusch, tvätta sina kläder och även få med sig kläder. Men till stor del kommer de också för att få värme, trygghet och för att träffa andra människor.

Laura berättar att det kommer 70-100 personer varje torsdag och måndag. Det innebär att hon och volontärerna behöver förbereda sig väl för att få logistiken att fungera. Idag bjuds det bl.a. på en linsgryta, som behöver värmas upp och puttra lite på spisen innan den är redo att serveras. Frukt, bröd, saft, kaffe, fika och mycket annat behöver också tillredas, lagerhållas och ställas fram till besökarna. 

Lyckligtvis är sju volontärer på plats redan 14.00, vilket innebär att det finns minst en person för varje nödvändig arbetsuppgift. Läget är under kontroll, vilket ger Laura en möjlighet att visa oss runt i lokalerna. Förutom matsalen, sittplatser i soffa och fåtöljer, köket, duscharna och tvättrummen, finns även en stor och härlig uteplats som kan nyttjas när vädret tillåter.

Lite extra stolt blir dock Laura när hon visar upp ytterligare ett tvättrum, med en robust tvättmaskin som donerats till dem.

Den är guld värd för oss, vi hade aldrig själva kunnat motivera att köpa in den. Så att få den gratis betyder allt. Och det är till så stor hjälp för många.

Efter rundvandringen är det dags att slå sig ner med Amalia Persson, som varit volontär på Hjärtat i drygt två år – lika länge som verksamheten funnits på denna plats. Amalia hade efter en tid utomlands kommit hem till Sverige och ville engagera sig volontärt, något hon gjorde redan som barn för Röda Korset. Därför var det naturligt att söka sig tillbaka. Men också eftersom hon kan relatera till utsatthet. 

 

När jag flyttade tillbaka till Sverige hade jag ingenstans att bo. Sen finns det annat jag varit med om som gör att jag kan relatera till människor som har det svårt, behöver stöd och till exempel är hemlösa.

Amalia lyfter fram trygghet som ett nyckelord i Hjärtat. Att människorna som kommer hit behöver träffa andra människor, känna sig sedda och hjälpta. Inte bara på kort sikt.

Man ger dem någon form av trygghet. Besökarna känner sig väldigt välkomna och hemma här. Denna plats betyder mycket för dem.

Men det är inte för inte, som så många volontärer är på plats. Den goda stämningen är inte bara något som Amalia lyfter fram, den är även tydlig bara med blotta ögat. Många av volontärerna skämtar friskt med varandra, pratar om familj, dejting, om kulturella skillnader mellan Sverige och deras olika hemländer. Även det är viktigt för Amalia.

– Jag gillar att vara i en internationell miljö. Vi är många här med olika bakgrund och det är både kul och värdefullt rent socialt. Sen är det överlag en väldigt bra arbetsmiljö. Här finns folk som delar ens värderingar. Kort sagt, det är väldigt god stämning.

15.30 slås dörrarna upp till Hjärtat. Ett 30-tal besökare ställer sig vänligt i kön för maten, någon söker hjälp för att tvätta, en annan undrar om den kan få nya kläder. Många besökare pratar glatt med varandra och volontärerna. Amalia summerade allt väl – stämningen är god.

Allt ser hemvant ut och alla verkar trivas. 

Så ser en helt vanlig torsdag ut på Hjärtat.

 

Verksamheter på Röda Korsets hus

Du hittar information om Hjärtat och de andra verksamheterna på Röda Korsets hus här

text och bild: Aleks Kursis