Kretsstämma 2025-Förvaltnings- occh verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2024
Förvaltnings- och verksamhetsberättelse för Röda Korset Västerås, år 2024
Efter en sammanslagning av 10 kretsar i Västerås kommun är Röda Korset i Västerås en gemensam krets. Under 2022 ingick Ängsökretsen i och bildade en separat grupp inom Västeråskretsen, den kretsen lades dock ner under hösten 2024. 2024-12-31 hade Röda Korset Västerås 1098 registrerade medlemmar. Under året har 166 volontärer varit aktiva i våra verksamheter.
Styrelsen
Ordförande Ulla Arvidsson
Vice ordförande Micael Östlund,
Sekreterare Thomas Energård
Kassör Heli Nordberg Lindell
Ledamot Angelica Gunnarsson
Ledamot Jonas Welander
Ledamot Rodolfo Vera Ledamot Veronika Appelqvist
Arbetsutskott
Ordförande
Vice ordförande
Sekreterare
Kassör
Frivilligledare Secondhand & Café Sonja Persson och Pirjo Lehto Besöksverksamhet/
Anhörigstöd Carina Johansson, Irene Larsson
Sygruppen Anita Liljedahl och Maria Gustafsson Rödakorsvärdar Rina Andersson, Mona Söderlund Redesign Gun Morin Falk, Eva Permats Läxhjälp Klas Bjellå Språkstöd Annika Sandahl
Första hjälpen Maud Eskilsson, Micael Östlund Krisberedskap Vakant
Rödakorsgrupper Första hjälpen Maud Eskilsson och Micael Östlund
Ängsö Ylva Zachrisson
Regionråd Mitt Thomas Energård (suppleant)
Internrevisorer Lars-Evert Larsson och Marita Öberg Molin.
Extern revision utförs av Ernst & Young.
Valberedning Annika Lind (sammankallande), Yvonne Arlestrand, (en vakant)
1
Röda Korsets uppdrag
Uppdraget är att förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa samt säkerställa respekt för människans värdighet. Det är idag särskilt viktigt under en tid med hotfulla konflikter och en alarmerande miljöförstöring. Vi ser att fler människor befinner sig i akut utsatthet och de humanitära behoven i världen ökar. Med vår lokala närvaro och internationella kapacitet kan vi hantera direkta humanitära utmaningar, men också̊ jobba förebyggande och bidra med långsiktiga lösningar.
Lokalt arbete
Under verksamhetsåret 2024 har det lokala arbetet utgått från nationella strategier för Svenska Röda Korset, 2024–2030. Röda Korset skall vara handlingskraftigt, flexibelt och inkluderande i lokalt, nationellt och internationellt arbete. I vårt lokala arbete har vi agerat utifrån Röda Korsets sju grundprinciper humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet.
Sociala verksamheter
Röda Korsets arbete syftar till att motverka ensamhet och att ge ökad livskvalitet och social delaktighet. Fokus finns särskilt där behoven är störst och utgår från respekt för personers önskemål och behov. Därför ska det ges möjlighet att delta i olika verksamheter tillsammans med andra människor oavsett ålder, kön, etnicitet, funktionsvariationer eller andra bakgrundsfaktorer. Att förbättra det svenska språket och att känna gemenskap är en av nycklarna till att förverkliga Röda Korsets syfte.
Styrelsen
Styrelsens uppdrag är att förvalta kretsen och dess verksamhet samt skapa möjligheter för centralstyrelsens fattade beslut. Styrelsen skall upprätta verksamhetsplan, budget, verksamhetsberättelse med bokslut och föreslå verksamhetsinriktning till Kretsstämman.
Styrelsen har kallat till Kretsstämma 2024-02-19. Under 2024 har 10 styrelsesammanträden och 10 möten med arbetsutskottet genomförts. Utöver detta har två utbildningsdagar med styrelsen genomförts. Dessa har letts av tjänstepersoner från Röda korset centralt. Möten med frivilligledare har hållits en till två gånger/halvår. Styrelsemedlemmar har även deltagit vid möten anordnade för organisationer som anslutit sig till den Lokala överenskommelsen mellan Västerås stad och civilsamhället, den s k LÖKen.
Under 2024 har ett fokus legat på att söka nya lokaler för Röda korsets verksamhet i Västerås då vi har växt ur våra nuvarande lokaler. Kontraktet för nuvarande lokaler är uppsagt och löper ut 2026-05-31.
Ett annat fokus har varit att köpa in nya datorer då de som fanns var för gamla. Styrelsen beslutade köpa in tre nya datorer. Vi har också fått ta del av Röda Korsets digitala baspaket och fått en dator som ska stå till frivilligledarnas förfogande.
En utbildningsgrupp har bildats under året för att komma igång med Röda Korsets utbildningar igen. Utbildningsgruppen gjorde ett studiebesök hos Röda Korset i Karlstad för att få inspiration om hur vi kan starta upp verksamheten igen. En utbildningsdag är planerad till 8 februari 2025.
Styrelsen har ansökt om verksamhetsstöd från Västerås Stad. 2
Regionrådet Svenska Röda Korset är indelat i tio regioner som var och en har ett regionråd.
Regionrådens övergripande uppdrag är att ansvara för att stödja förtroendevalda inom regionen i syfte att stärka kretsarnas arbete med att genomföra den strategiska inriktningen. Regionrådet har en stödjande roll med strategiskt fokus medan kretsarna är utförare med operativt fokus.
Under mandatperioden har Agneta Brav avslutat sitt uppdrag som ordinarie ombud för Västmanland och ersatts av Thomas Energård som tidigare varit ersättare. Förutom Regionrådets- och arbetsutskottets möten 4 ggr/år, genomförs regionala träffar för alla kretsar i regionen 4 ggr/år, kretsordförandeträffar 2 ggr/år och insatsledarmöten 2 ggr/år. Ordförande i regionrådet samt ytterligare en person i regionrådet deltar också vid rödakorsdialogen som genomförs 4 gånger/år.
Anhörigstöd (3 volontärer) Anhörigstöd bedrivs i samverkan med Västerås stads Anhörigcentrum. Tre volontärer från Röda Korset handleder varsin grupp av anhöriga som träffas varannan vecka. Syftet är att kunna erbjuda ett stödjande nätverk till anhöriga som hjälper eller vårdar en närstående. Målgruppen för anhörigstöd är anhöriga till personer med psykisk ohälsa, demens eller annan svår sjukdom. Anhörigcentrum och Svenska kyrkan anordnar årligen en anhörigdag. Röda Korset deltog i planeringen och genomförandet av denna dag.
Besöksverksamheten (11 volontärer) Besöksverksamheten erbjuder social kontakt, stöd och hjälp utifrån den enskilde individens behov och önskemål. Syftet är att bryta ensamhet och därmed bidra till ökad livskvalitet. Målgrupp för besöksverksamheten är i huvudsak äldre funktionshindrade, som enskilt eller i grupp oavsett boendeform är i behov av medmänskligt stöd. Verksamheten har under året haft 11 registrerade volontärer. Under året har kontakt tagits med Gryta Demenscentrum för att diskutera ett samarbete kring aktiviteter för de boende. Verksamheten har inte kommit igång ännu.
Introduktion Under året har vi träffat 54 personer som visat intresse för att bli volontärer i Röda Korset. Vid samtalen har information getts om Röda Korsets grundprinciper och värdegrund samt vilka olika uppdrag det behövs volontärer till.
Rödakorsvärdar (19 volontärer) Rödakorsvärdarna har fungerat bra. De flesta pass har kunnat bemannas. Ett par går dubbla pass. Vi täcker med 2 personer kl 8-12 och kl 12-16 utom fredagar då vi enbart har bemanning på förmiddagen. Vi får mycket uppskattning för vårt arbete både från patienter och personal.
Språkstödjande verksamheter och läxhjälp (70 volontärer) Nyanlända har under 2024 erbjudits olika former av språkstöd, t.ex i språkträffar med tema och med läxhjälp. Språkstöd ger besökarna möjlighet att samtala på svenska och få läxhjälp i svenska och engelska. Språkträffar med särskild inriktning har under vårterminen varit samtal med enbart kvinnor och en grupp med ukrainare. Språkträffar med fokus på grammatik och boksamtal har erbjudits under höstterminen. 3
Ett tiotal volontärer har deltagit i projektet ”Film och Samtal för asylsökande”. Projektet leds av Elektra bio och sker i samverkan med Röda Korset.
Språkstöd i olika former har ägt rum på följande platser:
Språkträff/läxhjälp, Västerås huvudbibliotek
Språkträff, Röda Korsets mötesplats, Vasagatan 26B
Språkträff, Råby bibliotek
Språkträff, Vallby
Språkträff, Skiljebo
Språkträff, Önsta Gryta
Läxhjälp för vuxna, Bäckby bibliotek
Samtalsgrupp för kvinnor, Röda Korset, Vasagatan 26B
Samtal med ukrainare, Röda Korset, Vasagatan 26B
Individuell läxhjälp
Kurs i svensk grammatik, Västerås huvudbibliotek
Bokcirkel på lätt svenska, Västerås huvudbibliotek
Förstahjälpengruppen (11 volontärer)
Förstahjälpen-gruppen Aros (FHG) har under 2024 haft 11 behöriga förstahjälpare, varav fyra av dessa är gruppledare. Samtliga har haft uppdragstimmar under året. Under 2024 har FHG haft förstahjälpen-beredskap på totalt 14 uppdrag/arrangemang och har jobbar totalt ca 454 frivilligtimmar. Även i år fick vi hjälp från andra förstahjälpen-grupper för att klara av Cityfestivalen, men även SM-bandyfinalen. Tre från FHG hjälpte FHG Stockholm på Midnattsloppet.
Förutom uppdragstid har även frivilligtimmar lagts på förberedelser, uppföljning och övrig administration kring själva uppdragen (såsom bokning, skaderapportering och materialhantering) men frivilligtimmar har även lagts på våra tisdagsträffar samt övrig administration.
FHG har träffats varannan tisdag för repetition och för att lära oss nya färdigheter. Under 2024 har vi haft 16 möten och deltagandet har i genomsnitt varit fem förstahjälpare per träff. Under mars 2024 anordnade FHG en praktikantdag, i vilken utbildningen Första hjälpen/HLR vuxen ingick. Av de som deltog på utbildningen var det endast två som var intresserade av FHG, och dessvärre har ingen av dem fortsatt med grundutbildningen för att bli behörig första hjälpare. Uppdragen genererar intäkter till FHG.
Krisberedskap
Det försämrade omvärldsläget medför att kriser kan uppstå utifrån olika anledningar vilket medför ett ökat behov att stärka vår beredskap.
Röda korset i Västerås har uppdaterat planen för krisberedskap. Någon övning har dock inte genomförts. Däremot har en person deltagit vid en övning i regionrådets regi. Det saknas i dagsläget tillräckligt med deltagare i Röda korsets krisledning. En Frivillig förstärkningsresurs (FBG) har bildats för Västerås stad och Räddningstjänsten Mälardalen. FBG ska ha förmåga att stödja civilsamhällets respektive organisationer vid fredstida kriser eller vid höjd beredskap. FBG består av personer med rätt kompetens som frivilligt anslutit sig till gruppen och som därmed också får delta vid utbildningar som anordnas av staden. Uppdraget innebär en arvoderad anställning inom staden. 4
Röda korset som organisation ingår inte i FBG. Det är i dagsläget inte klarlagt hur samverkan ska fungera mellan staden och frivilligorganisationer, bland annat avseende övningar och utbildningar. Våra krav på självständighet och frivillighet får konsekvenser för vårt samarbete.
Secondhand (30 volontärer)
År 2024 har varit ett aktivt och givande år för Röda Korset Västerås Secondhand. Här är en sammanfattning av våra insatser under året.
I mars hölls en kurs för våra volontärer i HLR och Första hjälpen.
Under april månad anordnades en vårmarknad med modevisning som lockade många besökare. Det blev en inspirerande och trevlig dag där vi fick möjlighet att visa upp kläder och accessoarer på ett kreativt sätt.
Våren innehöll också sociala aktiviteter. Vi arrangerade en vårresa för våra volontärer till Strängnäs och Mariefred, där vi bland annat besökte Röda Korsets secondhandbutik i Strängnäs. Resan blev ett tillfälle för gemenskap och inspiration.
Vi har ett kontinuerligt och välfungerande samarbete med Röda Korset Örebro, där vi regelbundet hämtar kläder och andra föremål som vi säljer i secondhandbutiken.
Vi höll öppet hela sommaren. Detta gjorde det möjligt för fler att besöka oss och ta del av vårt utbud. Vi fick också möjlighet att ta emot två sommarjobbare som Västerås stad erbjöd.
Vi deltog också för första gången på Västerås City Festival i juni, där vi hade ett secondhandtält på Hantverkargatan. Deltagandet i festivalen gav oss möjlighet att visa upp vår verksamhet och knyta kontakter med nya människor.
I oktober genomfördes kursen "Röda Korset-kunskap". Denna kurs förstärkte våra medarbetares och volontärers kompetens.
Under Kulturnatten hade butiken öppet kl 10-22 och under hela dagen och kvällen erbjöds ett gediget program med ansiktsmålning för barn, musikunderhållning, modevisning m.m. Det fanns också möjlighet att köpa fika med hembakad kakbuffé. Hela arrangemanget lockade många besökare.
Under hösten anställdes ytterligare två medarbetare till secondhandverksamheten som nu har totalt fyra anställda. Detta har underlättat arbetsbelastningen för både personal och volontärer. Vi har även tagit emot praktikanter och praoelever som bidragit med nya perspektiv och energi till verksamheten.
Under året deltog våra två frivilligledare i en nätverksträff i Skövde tillsammans med Röda Korsare från hela södra Sverige. Detta gav oss nya idéer och stärkte vårt nätverk.
På skyltsöndagen höll vi öppet. Vi anordnade en julmarknad i samarbete med sygrupp och redesigngrupp.
Ett bostadsföretag har kontaktat oss med ett erbjudande om att hämta överblivna cyklar. Det har resulterat i att vi kunde samla in både vuxen- och barncyklar för att renovera och sälja i butiken.
5
Vid månadsmötet i december beslutades att ändra secondhandbutikens öppettider för att bättre möta besökarnas behov. Från och med den 1 februari 2025 utökas öppettiderna till kl 10–18 på vardagar och kl 11–15 på lördagar.
Sammanfattningsvis har 2024 varit ett år fyllt av aktiviteter och givande samarbeten. Vi ser med tillförsikt fram emot 2025, då vi fortsätter att arbeta för att stärka verksamheten.
Sy- och stickgrupp (12 volontärer) Gruppen träffas en gång per vecka då vi bland annat diskuterar vad som ska tillverkas. Vi har alltid gemensamt fika med hembakat bröd. Gruppen är väl sammanhållen så den sociala delen fungerar utmärkt. Gruppen tillverkar mössor, balaklava, vantar, sockor, tygkassar och förkläden m m. Vid Röda korsets julmarknad den 16 november såldes dessa alster. Vi hade även lotteri och fika med kakbuffé. Vår produktivitet är något lägre numera med anledning av att vi är för få. Allt stickat har sålt väldigt bra under året.
Redesign (7 volontärer)
Gruppen träffas regelbundet en gång i veckan och har under året designat och tillverkat diverse alster av miljövänliga och hållbara kläder, tyger och annat material. Exempel är kimonos, kuddöverdrag, förkläden, skjortor, barnkläder, kjolar, kassar och väskor. Vi deltog i årets vårmarknad och julmarknad och båda gick bra vad gäller försäljning. Vi har under året fått in gott om material och diskuterar fortgående vad vi kan göra av det, vad som är säljbart, och vilket pris som är lämpligt.
Folkrätt och humanitär rätt (3 volontärer)
Folkrätten är det internationella rättssystem som reglerar relationerna mellan stater. En del av folkrätten är den internationella humanitära rätten, också kallad krigets lagar. I bl.a. Genèvekonventionerna står det att Svenska Röda Korset ska sprida kunskap om den internationella rätten. Under hösten 2024 startade Röda Korset i Västerås en grupp med folkrättsinformatörer med syfte att sprida kunskap om den humanitära rätten. Efter ett inledande seminarium har vi bildat en grupp, som ska nå aktuella målgrupper med information och samtal. En första workshop har genomförts med elever på Rudbeckianska gymnasiet. Besök på andra gymnasieskolor är planerade under våren 2025.
Samverkan och påverkansarbete
Röda Korset samverkar med flera olika aktörer som exempelvis Västerås stadsbibliotek, Karlsgatan 2, LÖKen och Posomgruppen. Andra samverkanspartners är Västmanlands länsbildningsförbund, Svenska Kyrkan, Länsstyrelsen, Stadsmissionen, Lokala hjälpen m.fl. På stadsdelen Bäckby arbetar Röda Korset i ett brett samarbete med Folkhögskolan, Fritidsgården, ABF, Sakum, Framtid För Unga, Biblioteket och mötesplats för äldre.
Verksamheten vid medborgarkontoret på Bäckby har fortsatt under 2024 och är förlagd till Bäckby bibliotek. Syftet för medborgarkontoret är att tillsammans med myndigheter, företag och föreningar verka för Bäckbys invånares känsla av sammanhang och individens egenmakt. Detta vill vi göra genom att:
• Stärka dialogen mellan invånare och myndigheter 6
• Fånga upp relevanta frågor genom referensgrupper
• Öka den digitala delaktigheten
• Flytta ut resurserna där behoven är som störst
Insamling och internationellt stöd
Röda Korset behövs mer än någonsin i både Sverige och i världen. Västeråskretsen har genom sin secondhandverksamhet och genom insamlingar bidragit med 300 000 kronor till ändamålet ”Hela Röda Korset”, medel som behövs för att kunna säkra att Röda Korset alltid kan vara på plats, världen över, varje dag. Medel för att kunna möta fler människor i utsatthet både utomlands och här hemma.
Tack!
Styrelsen vill rikta ett stort tack till alla volontärer och anställda som under 2024 deltagit i verksamheterna. Vi uppskattar den värdefulla tid ni lägger ned på att upprätthålla och möjliggöra verksamheten inom Röda Korset Västerås. Vi tackar också för alla gåvor till verksamheten.