Utifrån ser det ut som vilken second hand-butik som helst, men i källaren under lokalen ligger en sällsynt produktiv tomteverkstad, som med skaparlust och skicklighet förvandlar allt från gamla bordsdukar och trasiga skinnjackor till unika kappor, hattar, väskor, sadelskydd och smycken.
– Vi vill vara mer än liten grupp som syr – vi kan liknas vid missionärer som vill främja klimatet! Vi vill visa att återbruk inte behöver vara tråkigt och vill att folk ska tänka efter och inte köpa nytt, säger Ann Löfgren.
Redesign och återbruk - viktiga insatser för miljön
Återbruk är inte bara en trend inom second hand, utan också den kanske viktigaste åtgärden för att minska miljöpåverkan från textilkonsumtion och modeindustrin. Genom att fördubbla livslängden på redan tillverkade produkter kan vi minska klimatpåverkan och vattenanvändning med nästan 50 procent.
Svenskarna har blivit bättre på att skänka gamla kläder – men är inte lika bra på att köpa second hand. Det innebär stor överkonsumtion, stor klimatpåverkan och ett enormt resursslöseri. Det vill Ann Löfgren och re-design-gruppen i Åmål ändra på. Hon ser återbruk som en ”win win win win”:
– Vi är kreativa, har roligt och får gemenskap. Kunderna lär sig att återbruka och får dessutom fina och unika plagg. Det är en ”win” för Röda Korset som får pengarna, och ”win” för dem som får hjälp av Röda Korset. För mig personligen handlar det om att få uttrycka mig kreativt och samtidigt vara klimataktivist, tillsammans med andra som också tycker att det roligaste som finns är att sy en lördagskväll.