Chatt kan ge stöd till unga
Chatt kan ge stöd till unga
Allt fler unga mår psykiskt dåligt, i kortare eller längre perioder. För barn och unga finns chatten Jourhavande kompis, som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund.
Jourhavande kompis startade 1986 som ett telefonnummer unga kunde ringa om de behövde någon att prata med. I dag är Jourhavande kompis en chatt som över 4 000 barn och unga hörde av sig till under 2018.
– Forskning visar att barn och unga mår allt sämre psykiskt, det är något vi också ser. Var fjärde ung person i Sverige lider av psykisk ohälsa. Vi vill att alla barn och unga ska ha någon att prata med när de behöver stöd, säger Vera Carlbaum Wrennmark, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund, och fortsätter:
– För många är det kanske första gången i livet som man upplever känslor som oro, stress eller ångest, då finns ett stort behov att tala med någon som också är ung och förstår. Jourhavande kompis är en medmänniska, det är inte som att gå till en psykolog.
Att kontakta sjukvården, skolhälsan eller polisen kan ibland kännas oöverstigligt. När Jourhavande kompis lyssnar och bekräftar ens känslor kan det bli lättare att sedan våga gå vidare.
Chatten är helt anonym och alla konversationer raderas. Jourhavande kompis för dock statistik över ämnen som tas upp.
– Framför allt handlar det om oro, stress, ensamhet, kärlek och om relationer till vänner och anhöriga. Samtalsämnena har inte nämnvärt ändrat karaktär genom åren, utan är ungefär desamma hela tiden, säger Vera Carlbaum Wrennmark.
Många chattar om familjerelationer
Vad chattar tjejer om?
1. Familjerelationer
2. Ensamhet
3. Depression
4. HBTQ
5. Dålig självkänsla
6. Allmänt prat
Vad chattar killar om?
1. Familjerelationer
2. Allmänt prat
3. Ensamhet
4. Dålig självkänsla
5. Depression
4082 samtal gjordes till chattjouren under 2018.