Män i pool får sjukgymnastik som behandling

Vård och behandling

Vård och behandling

Här samlar vi information du kan behöva för att hitta rätt vård och behandling. Läs mer om den hjälp som vi ger på våra behandlingscenter för krigsskadade och torterade, på vår vårdförmedling och ta del av råd och forskning.

Vi driver sedan 1985 behandlingscenter för personer som lider av trauman från tortyr, krig eller svåra flyktupplevelser, på fem orter i Sverige. På vårdförmedlingen i Stockholm ger vi vård till papperslösa och andra migranter som faller utanför samhällets skyddssystem samt ger råd och stöd till både patienter och andra vårdgivare.

Vid sidan av behandling av patienter och stöd till anhöriga arbetar vi med utbildning, kunskapsspridning, forskning och påverkansarbete. Dessutom jobbar vi förebyggande mot psykisk ohälsa.

Hitta det du söker här:

Vill du veta med om vårt arbete?

Du som vill läsa mer om vår verksamhet är välkommen att ta del av våra årsböcker, där vi berättar om vad vi gjort inom hälsa och vård.

Tyck till om vården på Svenska Röda Korset

Synpunkter, beröm eller klagomål ger oss värdefull information som hjälper oss att förbättra den vård vi ger. Det du tycker vi gör bra vill vi göra mer av och om det finns brister behöver vi rätta till dem. Det du berättar för oss kan hjälpa oss att förbättra för ännu fler än bara dig. Du är därför viktig för oss.

Var kan jag lämna synpunkt eller ett klagomål?

Om du inte är nöjd med den vård eller omsorg du har fått hos oss kan du via nedan formulär lämna dina klagomål och synpunkter. Vi mottager gladeligen även beröm till vår verksamhet eller dina tips på hur vi kan göra bättre. Ditt meddelande registreras och vi ser till att det når rätt person.

Lämna en synpunkt eller klagomål

Du kan även lämna dina klagomål, synpunkter, beröm eller tips muntligen, direkt till den det berör eller med vanlig post. Vi är skyldiga att ta emot klagomål och synpunkter och utvärdera dessa samt vid behov vidta åtgärder för att liknande händelser inte ska kunna hända igen.

Du har rätt att få ett svar från verksamheten inom fyra veckor. Svaret ska förklara vad som har hänt och hur ditt klagomål har hanterats. Enhetschefen ansvarar för att följa upp så att problemet inte uppstår igen.

Om du inte tycker att vi hanterar klagomålet bra, eller om du av andra skäl inte vill prata med verksamheten, kan du i stället kontakta ansvarige kvalitetsutvecklare på Svenska Röda Korset för att framföra ditt klagomål.

Kan jag vara anonym?

Det går bra att vara anonym då du lämnar synpunkter eller klagomål. Då utreder vi händelsen men kan tyvärr inte återkoppla till dig med något svar.

Kan jag få återkoppling på annat språk?

Vi har möjlighet att ta emot dina synpunkter på svenska eller engelska.

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer hänvisar vi er att ta kontakt med 112. Detta formulär är avsett för synpunkter och klagomål och ska inte användas för att hantera akuta situationer eller nödfall. 

Anmälan till Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Patientnämnden

Patientnämndens uppgift är att hjälpa dig som patient eller närstående att föra fram dina klagomål och synpunkter och se till att de blir besvarade. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på Patientnämnden för din region. Mer information kring Patientnämnden finner du här 

Om du inte är nöjd med vården - 1177

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Om du inte är nöjd med hanteringen av ditt klagomål eller om du tycker att det finns allvarliga brister i Svenska Röda Korsets vårdverksamhet kan du vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Mer information och kontaktuppgifter hittar du på IVO:s hemsida.


Läs mer om dina rättigheter här

Synpunkter som rör Svenska Röda Korset som organisation

Observera att formuläret endast är avsett för dig som vill lämna synpunkter och klagomål på den vård som ges vid våra behandlingscenter och vårdenheter. Synpunkter som rör SRK i stort eller andra verksamhetsområden ska inte lämnas här – för dessa, använd följande länk:

Lämna ett klagomål | Röda Korset

Integration och gemenskap

Aktiviteter och gemenskap

Läs om aktiviteter och gemenskap