Kvinna ler och håller i sitt städbarn. Vårdpersonal från Röda Korset står bakom och tittar på barnet och ler.

Mödradödlighet – så räddar vi liv

Mödradödlighet – så räddar vi liv

Ett nytt liv som blir till död. Hemskt nog slutar graviditeter så för många kvinnor i världen. Men det går att göra skillnad – vi kämpar för att kvinnor ska få föda i trygghet. 

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

”Min graviditet var full av lidande och jag var rädd och orolig”  

Reem Abo Mouse i krigets Gaza är en av många kvinnor som tvingas föda där sjukvård inte är en självklarhet. Men som tur är lyckades hon få hjälp på Röda Korsets fältsjukhus och sonen Sanad föddes med kejsarsnitt. Med ditt stöd kan vi hjälpa fler gravida och barn att överleva!

Ge bort en säker förlossning i julklapp

  • Barnmorska

    Mödra- och barnadödligheten är hög i utsatta delar av världen. Med hjälp av barnmorskor kan fler barn och mammor överleva. Din gåva räcker till en barnmorska under en dag.

    1 st
    407 kr
  • Förlossningskit

    Att få en säker förlossning i en katastrof är inte garanterat. Din gåva räcker till tre förlossningskit som innehåller plastlakan för en ren yta, tvål, rakblad för att klippa navelsträngen, klämma, sterila handskar och gasbindor.

    1 st
    207 kr
  • Hygienkit för kvinnor

    Behoven av sanitetsprodukter är stora för kvinnor i katastrofer. Din gåva räcker bland annat till sanitetsbindor, tvättservetter, toalettpapper, tvål, tandkräm och tandborstar.

    1 st
    293 kr
Kvinna håller i sin bebis och ler. Bakom henne står vårdpersonal från Röda Korsets som också tittar på bebisen och ler.
Mamma Reem och sonen Sanad tillsammans med Röda Korsets gynekolog Ida McFadzean på fältsjukhuset i Rafah.

Brist på vård och mat under graviditeten 

Reem har drabbats hårt av konflikten i Gaza. Vårdbristen är stor och hon kunde inte göra alla medicinska kontroller under graviditeten. Dessutom gick hon ofta hungrig då det var svårt att få tag i mat. När det blev dags att föda skulle hon göra kejsarsnitt på ett sjukhus men blev tvungen att fly. En vecka senare kom hon till Röda Korsets fältsjukhus.   

– Jag är tacksam för Röda Korsets hjälp. Det här är mitt tredje barn och han har fått namnet Sanad, som betyder stöd. Vi hoppas att han ska bli vårt stöd, säger Reem som är orolig över familjens framtid i Gaza. 

En annan som fått hjälp är Aisha Balasha och dottern Sara (bilden högst upp). När Aisha skulle föda, en natt samtidigt som striderna rasade i Gaza, slutade elgeneratorn plötsligt att fungera och det blev helt mörkt.  

– Men allt gick bra ändå, mamman var mycket modig och den lilla flickan kom ut, säger Röda Korsets barnmorska Minna Vanhamäki, som fanns vid mor och dotters sida under förlossningen. 

Livsfarligt för många att föda barn  

Det vi gör på fältsjukhuset i Gaza är ett exempel på hur vi hjälper mammor och små barn. Stödet är livsviktigt och behöver bli än större eftersom miljontals runt om i världen tvingas vara gravida och föda utan sjukvård, tillräckligt med mat, vatten och skydd.  

287 000 kvinnor beräknas ha dött kopplat till graviditet och förlossning år 2020 i världen. 2 miljoner nyfödda dör per år och ytterligare ett par miljoner barn dör före födseln. I de flesta fall skulle detta kunna undvikas.  

 

Så hjälper Röda Korset gravida kvinnor och små barn 

Vi är på plats runt om i världen i krig, katastrofer och där hjälpbehoven är som störst. Några exempel på hur vi stöttar är att vi:  

  • Driver sjukhus och vårdcentraler där kvinnor och barn får vård. 
  • Har mobila hälsokliniker på landsbygden där det saknas annan sjukvård.  
  • Kör ambulanser. 
  • Vaccinerar mot sjukdomar. 
  • Delar ut mat, filtar, hygienartiklar och ser till att människor får rent vatten.  
  • Informerar kvinnor om sexuell och reproduktiv hälsa. 
  • Skapar säkra platser för kvinnor i flyktingläger. 
  • Kämpar mot mäns våld mot kvinnor genom information och utbildning om kvinnors rättigheter. 

 

Vad beror mödradödligheten på?  

Det finns en rad olika skäl till att gravida kvinnor dör. Blödningar, högt blodtryck, infektioner, andra sjukdomar som förvärras av graviditeten och osäkra aborter är några av de vanligaste dödsorsakerna. I de flesta fall går det att rädda mammors liv, bara det finns ordentlig sjukvård att få. För att gravida ska må bra är det också viktigt att de får äta sig mätta och dricka rent vatten. Mammans hälsa påverkar i hög grad hur barnet mår.  

Resurserna i världen är inte jämnt fördelade och många kvinnor får vare sig vård eller tillräckligt med näring. I den rikare delen av världen är mödradödligheten lägre än på platser där fattigdomen är utbredd. Dessutom spelar väpnade konflikter, kvinnors låga status och riskerna att utsättas för sexuellt våld en stor roll. Det saknas ofta preventivmedel och kvinnor har bristande egenmakt i många samhällen. Kvinnors rättigheter och hälsa måste bli mer prioriterad.  

Hur går arbetet med att minska mödradödligheten?  

Mödradödligheten har minskat de senaste seklen tack vare nya behandlingsmetoder, mediciner och ökad kunskap. I mitten av 1800-talet var mödradödligheten i Sverige omkring 100 gånger större än den är idag. De senaste decennierna har stora och snabba framsteg gjorts i många länder, även om det finns en del länder där utvecklingen inte är lika positiv. På senare år har mödradödligheten minskat i långsammare takt. Det behöver gå fortare så att fler liv kan räddas.  

Sjukpersonal från Röda Korset håller en bebis, intill henne sitter mamman och tittar.
Sanjida i Bangladesh hade en utdragen förlossning där hon efter fem timmar fick köras till Röda Korsets fältsjukhus. Där blev det till slut nödvändigt att göra kejsarsnitt. En flicka på 3,6 kilo kom till världen och fick namnet Yasmin efter en av barnmorskorna som hjälpte till. Mamma och dotter fick stanna några dagar på sjukhuset för att försäkra sig om att de mådde bra. 

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! 200 kr kan räcka till ett förlossningskit som ger en säker förlossning i en katastrof.

Steg 1 av 3
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Vad kan göras för att färre mammor och barn ska dö?  

Fler behöver få tillgång till mödra- och förlossningsvård. De flesta dödsfall kan undvikas om kvinnor får ordentlig vård, vid förlossning samt under och efter graviditeten. Det är också viktigt att kvinnor får mer att säga till om och att fler får utbildning kring preventivmedel, graviditeter och vilken skillnad sjukvård kan göra. Vi måste också kämpa för att fler ska kunna äta sig mätta och dricka rent vatten. Det kräver mer resurser i de länder där mödradödligheten är hög.  

Hur stor är mödradödligheten i Sverige?  

Varje gravid kvinna som dör är en stor tragedi och även i Sverige sker det. Men här är mödradödligheten  bland den lägsta i världen. I Sverige har cirka 5 kvinnor per år dött under det senaste decenniet och det har fötts omkring 100 000 barn årligen.  

Var i världen dör flest mammor?  

I Afrika söder om Sahara beräknas dödligheten vara högst, exempelvis i Sydsudan, Tchad, Nigeria, Centralafrikanska republiken, Somalia och Kongo-Kinshasa. Afghanistan och Haiti är två länder utanför Afrika med hög dödlighet. Gemensamt för många av dessa länder är låga inkomster, brist på sjukvård, att kvinnors hälsa inte prioriteras och att väpnade konflikter rasar.   

I internationella jämförelser används måttet antal kvinnor som dör per 100 000 födslar. 2022 var siffran 4,8/100 000 i Sverige. I många länder där fattigdomen är utbredd är mödradödlighet hundra gånger större (över 500/100 000). Sydsudan hade år 2020 högst mödradödlighet i världen med 1223/100 000. 

Läs mer om vårt stöd till kvinnor i katastrofer