
Bangladesh – klimatkrisen slår hårt
Bangladesh – klimatkrisen slår hårt
Fattigdom, naturkatastrofer och flyktingkris. Många människor i Bangladesh behöver humanitärt stöd. Vi når fram med hjälp, även när det är svårt.
Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder. Omkring 173 miljoner människor bor på en yta som motsvarar en tredjedel av Sverige. Landet ligger mellan Indien och Myanmar vid kusten till Bengaliska viken och består till stor del av deltalandskap från stora floder som Ganges.
I Bangladesh är människor särskilt utsatta för klimatkrisens konsekvenser. Det märks i form av återkommande naturkatastrofer, som översvämningar och cykloner. Många lever i fattigdom och i östra delen av landet, i Cox's Bazar, finns världens största flyktingläger. 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd under 2025.
Vi finns runt om i Bangladesh och hjälper varje dag, med ditt stöd kan vi hjälpa fler.

Människor på flykt i Bangladesh
2016 utbröt våldsamheter i delstaten Rakhine i Myanmar. Det gjorde att människor började fly över gränsen till Bangladehs. Situationen eskalerade 2017 när cirka 650 000 flydde på kort tid.
De allra flesta kom till området Cox’s Bazar där fanns det redan innan krisen fanns stora flyktingläger. Läget blev högst akut när allt fler människor kom och i lägren bor nu omkring 900 000 barn och vuxna under svåra förhållanden. Krisen i Cox's Bazar har pågått länge och hjälpbehoven är fortsatt stora.
Vi är på plats i flyktinglägret i Cox's Bazar
Området Cox’s Bazar är världens största flyktingläger. Sedan 2017 har vi bland annat hjälpt så här:
- 330 000 matpaket har delats ut
- 2,6 miljoner vårdbesök har gjorts på våra mottagningar
- 800 000 personer har fått rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta sig
- 630 000 personer har fått psykosocialt stöd
- 54 000 kvinnor har fått med mensskydd
Risken för övergrepp och människohandel är stor för de många kvinnor och barn i Cox's Bazar. Därför arbetar Röda Korset bland annat för säkrare och mer upplysta toalett- och duschområden, samt ordnar särskilda mötesplatser för kvinnor. Vi erbjuder även barnvänliga platser där barn kan leka och få stöd.
Extremväder sker ofta
Bangladesh är mycket utsatt för extremväder och naturkatastrofer. Landet drabbas ofta, och det kan väntas bli än värre med framtidens klimatförändringarna. Detta slår exempelvis mot människor matförsörjning och möjligheten att få tag i rent vatten. Under 2024 drabbades Bangladesh bland annat av värmebölja i april, cyklonen Remal i maj och fler omfattande översvämningar i juni, juli och augusti. Dessutom har politiska oroligheter och dålig ekonomi gjort läget svårt för många.
Hjälp före, under och efter katastrofer
Vi finns i Bangladesh sedan många år för att rädda liv och hjälpa människor att bättre stå emot kriser och katastrofer. Till exempel har vi utvecklat varningssystem för översvämningar och byggt cyklonskydd. När ett oväder väl sker kan vi mobilisera tusentals volontärer för att evakuera. När den akuta faran är över stannar vi kvar för att hjälpa till i återuppbyggnaden efter ovädret. Vi är hjälpen som aldrig lämnar.
Fakta om Bangladesh
- Huvudstad: Dhaka
- Andra stora städer: Chittagong, Khulna och Rangpur
- Invånare: 172 954 319 (2023)
- Yta: 148 000 km²
- Språn: Officiellt spårk är Bengali
Mer om Bangladesh
