Röda Korset volontär delar ut mensskydd i skola

Mens på schemat i Sydsudan

Mens på schemat i Sydsudan

Tabun och skam. Smutsiga latriner och brist på vatten. Miljontals flickor runt om i världen går inte i skolan när de har mens. I Sydsudan satsar Röda Korset på mens för att ge alla rätt till utbildning.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Tystnad och skam kring mens finns överallt, trots att mens är en naturlig del av livet för hälften av jordens befolkning. På många platser i världen får det förödande konsekvenser för flickors möjligheter att gå i skolan – något som vi kämpar för att förändra på plats i det konflikt- och hungerdrabbade Sydsudan.

Flickors utbildning hindras

Endast en tredjedel av tjejer i Sydsudan går i grundskolan. Anledningarna är flera. Barn måste i första hand hjälpa till att få mat på bordet eftersom många familjer lever i svår fattigdom. Först ut att behöva hoppa av skolan är flickorna när traditioner och patriarkala normer får styra.

Flickors mens är en annan viktig orsak. Lortiga latriner, eller inga latriner alls, och brist på rent vatten i skolorna gör att många stannar hemma under sin mens. Dyra mensskydd försvårar situationen ytterligare, då många familjer lever i fattigdom. Det betyder att flickors kan förlora en veckas skoltid i månaden.

– Jag stannar ofta hemma när jag har mens. Vi har inte råd med bindor, jag brukar använda dubbla trosor istället, berättar 17-åriga Precious Namana Lokai i staden Kapoeta.

 

17-åriga Precious Namana Lokai är en av de flickor som fått Röda Korsets menspaket.
17-åriga Precious Namana Lokai är en av de flickor som fått Röda Korsets menspaket.

Menstabun utmanas

För att nå förändring görs nu en satsning på menskunskap i Sydsudan. Med stöd från Svenska Postkodlotteriet jobbar vi på Röda Korset för att fler flickor ska kunna gå i skolan, alla dagar, och slutföra sin utbildning. Tillsammans med flera skolor bygger vi rena och trygga toaletter med belysning och ser till det finns vatten att tvätta sig med. Samtidigt ser vi till att det pratas om mens i skolorna för att bryta tystnaden.

Röda Korsets volontär Esther Sevilla utbildar flickor och pojkar på Precious skola. Hon delar ut tygkassar som innehåller menspaket till flickorna.

– Här finns tvättbara bindor och trosor, men också ficklampa, handduk och klädstreck. Att tvätta bindorna är viktigt för att hålla sig frisk. Pojkarna får tvål. Det är viktigt att de också känner sig sedda, förklarar Esther.

Nu är också dörrar till latrinerna på väg att monteras upp, något som kommer öka tryggheten. Vattenpumpar ska också installeras, så att både elever och byarna omkring får rent vatten.

På grannskolan Kuleo Light går 16-åriga Lona Muda som fick sin vita mensväska för några månader sen.

– Jag kan prata med mina kompisar om mens, det är inget konstigt. Pojkarna vet mer nu också och retas inte lika mycket. Förut var jag hemma tre-fyra dagar varje månad. Jag var orolig att det skulle märkas att jag hade mens och att de andra skulle skratta åt mig. Nu är det lättare, säger Lona Muda.

Till vänster: Röda Korsets menspaket. Till höger: Esther Sevilla som utbildar barn och unga om mens.
Till vänster: Röda Korsets menspaket. Till höger: Esther Sevilla som utbildar barn och unga om mens.

Alla mina dagar

Insatsen ”Alla mina dagar” pågår i sex skolor i Kapoeta, i sydöstra Sydsudan. Över 4000 personer är involverade, däribland elever, lärare och föräldrar. Indirekt nås nästan 25 000 personer. Projektet, som är ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Sydsudanesiska Röda Korset, stöttas av Postkodlotteriet och pågår mellan 2022 och 2024.

Mer om Sydsudan