Den mobila kliniken far vidare till byn Kurmany. Utanför en samlingslokal hänger ett anslag om att Röda Korsets läkare kommer på besök idag. I väntrummet sitter framför allt äldre, men också några barnfamiljer. Pappa Serhiy Andrienko håller sig i närheten när sonen Yaroslav, 4 år, undersöks.
– Här i byn finns 30 småbarn kvar. Jag försöker träffa dem en gång i månaden och se att de mår bra. Många skräms av de ständiga flyglarmen, de förstår inte vad det är som händer och varför de måste sitta i källaren så ofta, berättar Jerena.
Många barn hålls hemma från skolan. Föräldrarna tycker att det känns tryggare att ha dem nära ifall det blir flyganfall. När vi lämnar Kurmany stannar vi till för att hälsa på vid en vårdklinik som fortfarande är i bruk. En av läkarna berättar att en tredjedel av patienterna som söker hjälp lider av psykiska problem på grund av kriget.
Kriget i Ukraina överraskade inte bara världen utanför. Även för befolkningen kom det som en chock när raketer började falla och soldater i stridsvagnar rullade in på gatorna. För Röda Korset på plats innebar det att snabbt ställa om till krisläge och rädda liv. Sumy var omringat av ryska trupper i sex veckor, då kom varken mat, mediciner eller annan hjälp in.
– Många anslöt sig som volontärer och vi gjorde allt vi kunde för att hjälpa människor under veckor av kaos. Innan kriget fanns ett 40-tal volontärer, nu är vi 395. Våra akutteam tog hand om skadade, vi hjälptes åt för att människor skulle få mat och trygghet, berättar Ihor Shapoval som leder Röda Korsets arbete i Sumyregionen.
I början på mars 2022 bidrog Röda Korset i förhandlingen om en humanitär korridor ut ur Sumy för att evakuera skadade, människor som behövde lämna Sumy samt utländska medborgare. Ihor körde först i en lång konvoj av bilar och bussar. I dag går det att både resa ut och få in hjälp utifrån igen, men Sumy är långt ifrån en säker plats.