
Klimatförändringar – så funkar det
Klimatförändringar – så funkar det
Klimatförändringarna med en allt varmare värld har orsakats av människan. Om inte utsläppen av växthusgaser bromsas står vi inför en katastrofal framtid.
Allt fler människor drabbas hårt av extremväder som en följd av klimatförändringarna. Om inget görs åt klimathotet kommer läget att bli allt värre och det kan gå fort.
Men hur hänger allt ihop - vad innebär global uppvärmning, växthuseffekten, utsläpp och klimatavtal? Hur kan du själv påverka? Och vad gör Röda Korset för att hjälpa? Här får du svar på det som är viktigt att veta om klimatförändringarna.
Vad är klimatförändringar?
Klimatförändringar innebär att jordens väder långsiktigt förändras. Förändringar i klimatet är naturligt och har skett många gånger genom historien. Ofta har klimatförändringar tagit tusentals år.
Men de senaste seklen har människans aktivitet gjort att utsläppen av växthusgaser ökat kraftigt, vilket lett till en varmare värld och snabba förändringar i klimatet. Den globala uppvärmningen fungerar som motorn bakom de klimatförändringar vi ser där lokala och regionala vädermönster påverkas, till exempel kraftigare monsuner i Sydasien och mer frekventa värmeböljor i Europa.
Hur funkar växthuseffekten?
För att förklara klimatförändringarna hänvisas det ofta till den så kallade växthuseffekten. Växthuseffekten är en förutsättning för att vår planet ska kunna vara så rik på liv. Det är en naturlig process där gaser i atmosfären (exempelvis koldioxid, metan, dikväveoxid och vattenånga) håller kvar värmen från solens strålar och bidrar till att det blir varmare på jorden. Om det inte fanns någon växthuseffekt skulle det var omkring 30 grader kallare på planeten och kanske inte finnas något liv alls.
Växthuseffekten är i sig inte ett problem. Problemet är att människan under de senaste seklen har börjat släppa ut stora mängder växthusgaser som förstärker växthuseffekten och gör att det blir varmare i världen. Det är främst utsläpp från förbränning av fossila bränslen, skogsavverkning och jordbruk som ligger bakom förändringen.
Vad leder den globala uppvärmningen till?
Ett varmare klimat påverkar ekosystem och väderförhållande på en rad olika sätt. Några konkreta saker som händer är att isar vid polerna och glaciärer smälter, havsnivåerna stiger, växt- och djurarter dör ut, det blir svårt att odla på många platser och extremväder blir allt vanligare.
Torka, översvämningar, vattenbrist och skogsbränder utgör en livsfara för människor och tvingar många att lämna sina hem. De negativa ekonomiska konsekvenserna är redan mycket stora och klimatkrisen kan också leda till fler konflikter i världen.
Hur jobbar Röda Korset med klimatförändringarna?
Vi jobbar mitt i klimatkrisen. Varje dag hjälper vi människor som drabbas av de extremväder som blir fler och mer intensiva i klimatförändringarnas spår. Våra insatser består av akut livräddande insatser, matutdelningar och sjukvård. Men också om förebyggande insatser för att människor bättre ska klara av extremväder och andra kriser.
Vi är djupt oroade över utvecklingen vi ser runt om i världen och uppmanar makthavare att gör allt de kan för att förhindra en allt svårare klimatkris. Utsläppen måste minska och mer pengar måste satsas på att hjälp människor och samhälle att anpassa sig till det förändrade klimatet.

Klimatpåverkan och konsumtion – vad kan jag göra själv?
Det kan kännas hopplöst att påverka något så stort som den globala uppvärmningen. Men det går att göra saker och finns hopp om en förändring. Hur vi lever och konsumerar som individer kan ha en stor effekt på klimatförändringarna.
I Sverige och många andra rika länder är människors genomsnittliga klimatavtryck för högt och inte hållbart om vi ska bromsa uppvärmningen. Svenskens genomsnittliga avtryck är ca 8 ton medan målet enligt Parisavtalet är 1-2 ton per person och år (senast år 2050).
Här är några saker du kan tänka för att minska din klimatpåverkan:
-
Transporter
Flyg orsakar stora utsläpp och att åka med en bensinbil är heller inte det bästa sättet att resa på. Genom att välja att resa kortare sträckor, åka tåg och samåka har du mindre påverkan på klimatet. -
Hemmet
Mycket energi går åt i onödan i människor bostäder. Genom att ha energisnåla lampor och hushållsmaskiner, inte slösa på varmvatten, sänka värmen någon grad, använda torktumlaren mindre och stänga av apparater kan du både spara på miljön och minska dina utgifter. -
Mat
Matsvinnet är idag stort och vissa livsmedel bidrar till extra mycket utsläpp som exempelvis rött kött. Genom att slänga mindre mat, planera dina inköp och dra ned på produkter med högt klimatavtryck gör du skillnad. -
Kläder
textilproduktionen bidrar till stora utsläpp. Genom att använda dina kläder längre, laga det som går och handla second hand blir din påverkan mindre.
Vanliga frågor om klimatförändringar
Vad är skillnaden på väder och klimat?
När vi pratar om väder är det saker som regn, sol, vind, kyla och värme vi pratar. Det rör i regel korta tidsperioder, som hur var vädret den dagen eller hur var vädret den månaden. Klimat avser däremot hur vädret varit under en längre period, de genomsnittliga förhållandena under hela årtionden och sekel. Att se förändringar i klimatet är alltså betydligt mer komplicerat än att se skiftningar i vädret. Men forskarna som arbetar med väderdata från långt tillbaka i tiden kan tydligt se att klimatet förändrats fort de senaste seklen.
Vad innebär Parisavtalet?
Det är ett internationellt avtal om klimatet som skrivits på av nästan alla stater i världen. Det går i korthet går ut på att begränsa utsläppen så att jordens medeltemperatur inte blir 2 grader mer än den var innan industrialiseringen. Länder ska sträva efter att medeltemperaturen inte ska gå upp med mer än 1,5 grader. Idag ser vi att medeltemperaturen är 1,3 grader högre än på 1800-talet. Fortsätter människan göra lika mycket klimatavtryck som idag kan medeltemperaturen öka med 2,7 grader till slutet av århundradet. Stiger medeltemperaturen så mycket blir konsekvenserna betydligt mer dramatiska än om Parisavtalets mål hålls.
Vad är IPCC?
IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) är FN:s klimatpanel som ger ut rapporter om det aktuella forskningsläget om klimatförändringarna. Till sin hjälp har de underlag från tusentals forskare och experter inom olika sektorer. Rapporterna är inte egna studier utan sammanställningar av tusentals vetenskapliga publikationer. IPCC:s rapporter får ofta en viktig roll i det internationella arbetet med att hantera klimatförändringarna.
Vad gör Röda Korsets klimatcenter?
2003 startades Röda Korsets klimatcentret som består av klimatexperter runt om i världen som bistår nationella rödakorsföreningar i klimatfrågor. Målet är att minimera påverkan från klimatförändringar på lokal nivå genom att bygga motståndskraft och anpassningsförmåga hos befolkningen.
Klimatcentret hjälper rödakorsföreningar att ta fram tänkbara scenarier, kring hur det blir om nästa översvämning eller torka blir ännu värre och hur kan vi förbereda oss för det.
