Röda Korsare delar ut förnödenheter.

Så kan Röda Korset vara först på plats – och alltid stanna kvar

Så kan Röda Korset vara först på plats – och alltid stanna kvar

När krisen kommer är vi först på plats, och när stormen blåst över är vi alltid kvar. Som världens största humanitära rörelse har Röda Korset en ständigt fungerande hjälp på plats i 191 olika länder.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Som exakt just nu, när du läser det här. I en tid fylld av konflikter.

– Om något händer är det en oerhörd styrka att redan ha en fungerande organisation på marken, säger Röda Korsets kampanjledare Stina Lindroth. 

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att rädda liv i krig och katastrofer.

Steg 1 av 3
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Kriser kan se väldigt olika ut.

Som ett utdraget krig med många civila offer på den tätbefolkade Gazaremsan. Som ett skyfall följt av översvämningar och stora jordskred i en avskild del av El Salvador. Och som ett kraftigt blixtnedslag på Lidingö strax nordost om centrala Stockholm.

Men det är också kriser som har en sak gemensamt:

Röda Korset är alltid där, först på plats och med våra egna fötter på marken. Med volontärer och hjälparbetare som tar sig fram till ställen som andra inte når – och som sedan också stannar kvar. 

– Vårt uppdrag är att hindra och lindra mänskligt lidande i hela världen, så vi finns i 191 länder med en nationell förening i varje land som består av lokala frivilliga. Människor som redan är där och som verkligen kan sitt land och sitt område. Volontärer som kan ta sig till avlägsna trakter som andra inte når fram till, säger Stina Lindroth.

Röda Korsare står i en översvämning.
Med 16 miljoner volontärer i 191 länder är Röda Korset alltid först på plats vid en konflikt eller en katastrof.

Har 16 miljoner volontärer världen runt

Totalt sett har Röda Korset hela 16 miljoner volontärer världen runt, så om katastrofen slår till är vi alltså redan på plats för att rädda liv och hjälpa utsatta människor. För att ge mat, vatten och tak över huvudet. För att bistå med att bygga upp förstörda samhällen och även stärka människors motståndskraft mot kommande utmaningar.

– Vi har volontärer som är tränade på olika sätt och för olika funktioner, och vi finns i små byar i svårtillgängliga områden. Och slår krisen sedan till kan de snabbt skala upp och utbilda fler på plats. På många platser har vi också katastroflager med nödhjälp redo. Så det finns redan ett fungerande system i 191 länder för att hantera ett krisläge på bästa sätt, fortsätter Stina Lindroth.

En av våra många volontärer är 43-åriga fembarnsmamman Maha al-Astal. Hon är den enda kvinnliga ambulanssjukvårdaren hos Röda Korset i Gaza och hon har hjälpt sina medmänniskor sedan hon var 19 år. Maha var på plats när kriget bröt ut förra året och hon kommer också vara det den dag det äntligen är över.

Maha al-Astal kan Gaza, hon kan sjukvård – och hon vet verkligen mer om kriser än hon egentligen skulle önska.

– Ambulansjobbet innebär att du får se hemska saker, även utanför krig. Vi rycker ut till trafikolyckor, katastrofer, explosioner... Men förr fanns alltid säkra platser att ta sig till. Nu finns det inga sådana platser, säger hon.

Maha al-Astal, en ambulanssjukvårdaren i Gaza.
Fembarnsmamman Maha al-Astal är den enda kvinnliga ambulanssjukvårdaren hos Röda Korset i Gaza.

”Jag vill rädda liv, det är det som driver mig”

Trots det fortsätter Maha. Trots att hon varit nära att mista livet flera gånger. En gång när de körde en patient under en flygräd blev en bil träffad bara ett par meter från ambulansen. Hon kör till gula områden, där ambulanser ofta inte attackeras, och hon kör till röda områden, där samordning med israelisk militär är obligatorisk.

– Jag är ingen Rambo, självklart är jag rädd. Jag tänker alltid efter men i slutändan bestämmer jag mig ändå för att åka ut på uppdrag. Jag vill rädda liv, det är det som driver mig, trots att det är farligt. Jag gör det för att jag ser varje skadad person som en familjemedlem, oavsett vem det är eller var han eller hon finns, fortsätter Maha al-Astal.

Röda Korsets ambulans i Gaza
Den snabba hjälpen är avgörande. Som här, i Gaza.

Vilket är en av Röda Korsets tyngsta hörnstenar. Att hjälpa alla människor som behöver hjälp och att inte göra skillnad på vem du är och var du kommer från. Det var nämligen på den premissen som den schweiziske affärsmannen Henri Dunant redan 1863 grundade Röda Korset.

Han hade några år tidigare bevittnat efterdyningarna till slaget vid Solferino mellan främst österrikare och fransmän, där närmare 40 000 sårade, döende och döda soldater från båda sidor fortfarande låg kvar på slagfältet.

Röda Korset hjälper alla som behöver hjälp

Knappt något gjordes för att ta hand om de sårade, så Henri Dunant organiserade på eget initiativ en räddningsinsats med hjälp av lokalbefolkningen. Det gjordes då ingen skillnad mellan österrikiska och franska soldater och Dunant myntade här devisen Tutti fratelli – ”de är alla våra bröder”.

För Röda Korset har en neutral hållning och tar inte ställning i en konflikt – vi hjälper alla som behöver hjälp. Och i en värld och en tid präglad av spänningar, motsättningar och stridigheter gör det att vi kan erbjuda människor stöd och hjälp även i områden dit andra inte kan eller vågar ta sig.

Röda Korsare står i en översvämning.
Henri Dunant grundade Röda Korset 1863, efter att ha bevittnat de blodiga efterdyningarna till slaget vid Solferino.

– I händelse av krig har vi ett mandat att få komma fram och hjälpa människor på båda sidor av frontlinjen, och att få besöka krigsfångar. Röda Korset gör inte skillnad på människor, det är så vi jobbar, säger Stina Lindroth.

Om man skänker pengar – hur vet man att pengarna sedan kommer rätt personer till gagn?

– En stor del av det handlar om att vi finns på plats och har en fungerande organisation i alla led. Att vi har system på plats lokalt för att kunna bedöma vilka som är i störst behov av hjälp, och att vi sedan kan kontrollera att pengarna verkligen kommer dit de ska.

Har 25 000 volontärer även i Sverige

I Sverige har vi 25 000 volontärer. Här ger vi vård och stöd till de som flytt undan krig, konflikter och förföljelse och hjälper familjer att återförenas. Erbjuder mötesplatser och aktiviteter för att stärka gemenskapen i samhället. Men även vid mindre, lokala kriser erbjuder vi givetvis också hjälp. Som under det kraftiga åskovädret nu i augusti när åtta ungdomar på Lidingö fick föras till sjukhus efter ett blixtnedslag, varav två med ambulanshelikopter.

Efter olyckan var många chockade och behövde någon att prata med, och våra volontärervar snabbt på plats tillsammans med kommunen, Svenska Kyrkan, polisen och räddningstjänsten. Insatsen började direkt efter olyckan på torsdagskvällen, och vårt omhändertagande krisstöd fanns sedan tillgängligt även under fredagen och lördagen.

– Vi har en krisberedskapsplan och regelbundna möten inom vår krisberedskapsgrupp och med kommunen vilket har gett oss bra förberedelse när en allvarlig olycka inträffar. Så här hade Röda Korset snabbt sex krisstödjare på plats som tog hand om de som hade behov av att prata, säger vår kretsordförande på Lidingö, Eva Rundgren Forsberg.

Röda Korsare hjälper en medmänniska.
400 kronor ger tre personer varsin varm filt, mat och vatten – i en månad

En skattereduktion på 25 procent kan ges av den totala gåvosumman

Så det råder knappast några tvivel om att Röda Korset fortfarande behövs, drygt 160 år efter grundandet. Många konflikter glöder världen runt, och 400 kronor räcker till exempel till att ge tre personer varsin varm filt samt mat och vatten i en månad. Blir du månadsgivare kan vi också planera vårt viktiga arbete långsiktigt och hjälpa människor bättre över tid.

Utöver det – ger du minst 200 kronor vid ett och samma gåvotillfälle och skänker totalt 2 000 kronor eller mer under ett år, då ges dessutom en skattereduktion på 25 procent av den totala gåvosumman (du kan få skattereduktion med högst 3 000 kronor, vilket motsvarar gåvor på totalt 12 000 kronor).

Och hjälpen behövs verkligen. I stora kriser som små, i små länder som stora, i lättillgängliga metropoler som avlägsna byar. För med 16 miljoner volontärer världen runt är Röda Korset alltid först på plats – och sedan stannar vi också alltid kvar.

Fler sätt att stödja