Översvämning – när vattnet stiger snabbt
Översvämning – när vattnet stiger snabbt
Översvämningar orsakade av extremregn och flodvågor inträffar allt oftare i världen. Det leder till stora skador och är ett hot mot människors liv.
Just nu: Hjälper efter enorma översvämningar i Spanien
Många har dött och skadorna är stora efter de värsta översvämningarna på åratal i Valencia i Spanien. Många människor är fortfarande försvunna. Volontärer från Röda Korset är på plats för att hjälpa de mest utsatta och ge mat, värme, skydd och tak över huvudet.
Vad är en översvämning?
Översvämningar är en av de vanligaste naturkatastroferna världen över. En översvämning uppstår när marken inte hinner dra åt sig allt vatten som kommer. Det kan orsakas av extrema mängder regn på kort tid, men också av snösmältning, orkaner, eller en tsunami. Monsunregn kan leda till katastrofala översvämningar i länder nära ekvatorn, som Bangladesh. Tropiska cykloner orsakar översvämningar eftersom havsytan kan stiga uppåt åtta meter när lufttrycket minskar kraftigt.
Vad händer vid en översvämning?
När en plötslig översvämning inträffar måste människor snabbt sätta sig i säkerhet. Översvämningar leder till bortspolade och förstörda vägar, hus och jordbruk. Hela samhällen kan bli isolerade och svåra att nå med nödhjälp. Samtidigt är det vanligt att sjukvård, el- och vattenförsörjning slås ut. På grund av förorenat vatten kan diarrésjukdomar som kolera spridas efter katastrofen.
Vad gör Röda Korset vid översvämningar?
- Vi arbetar förebyggande på en mängd olika sätt, exempelvis genom att bygga upp lager med nödhjälp och bidra till att varningssystem finns på plats. En viktig del är också att vi involverar lokalbefolkningen och lär ut som hur de upptäcker risker i samhället. Det förebyggande arbetet räddar många liv.
- Röda Korset är snabbt på plats för att göra en bedömning av läget. Sedan inleds insatser för att evakuera och ta hand om de drabbade. Det behövs filtar, mat och rent vatten, men också tillfälliga boenden och fältsjukhus för akut skadade.
- Sedan krävs en långsiktig plan för hur man kan återuppbygga samhällen och infrastruktur som förstörts av vattenmassorna.
Vilka länder i världen drabbas ofta av översvämningar?
Stora delar av Asien, specifikt Japan, Kina, Indonesien, Nepal, Pakistan och Indien har drabbats hårt av översvämningar på senare år. Miljontals människor har tvingats evakuera och hundratals har dött.
Även Europa är hårt drabbat. Belgien, Tyskland och Spanien är exempel på länder som utstått förödande översvämningar. Likaså regioner i Nederländerna, Luxemburg, Österrike, Italien och Frankrike.
Hur kan översvämningar förebyggas?
Först främst jobbar man förebyggande genom att undvika att bygga på mark som riskerar att bli översvämmad. Specifika platser kan också skyddas från översvämning genom invallningar, dikning och översvämningsbarriärer, men också genom åtgärder som minskar vattennivån i floder och sjöar. Tillfälliga skyddsvallar kan byggas av sandsäcker, en billig men personalkrävande metod som på grund av dess tyngd ökar risken för jordskred. Vallar kan också specialbyggas av bland annat uppblåsbara plasttuber eller korrigerad plåt.
Får vi översvämningar i Sverige?
Översvämningar till följd av extrema vattenflöden kan bli vanligare även i Sverige. Särskilt i södra Svealand, Götaland och nordvästra Norrland.
Men risken beräknas minska i norra Svealand och övriga Norrland.
Översvämning efter en storm - tänk på detta
Stormar och svåra oväder kan leda till översvämningar. Här är fem saker du behöver tänka på:
- Rädda värdesaker ur källaren. Lägg ömtåliga saker på de högsta hyllorna.
- Parkera bilen på en höjd dit vattnet inte når.
- Förbered en krislåda med allt ni behöver vid snabb evakuering, som kontanter och pass.
- Ha dunkar med dricksvatten hemma. Har du badkar – rengör och fyll upp det.
- Stanna hemma och lyssna på lokalradion P4 för information om läget.