Utbrott av mpox i Kongo-Kinshasa

Mpox – fakta om virussjukdomen

Mpox – fakta om virussjukdomen

En allvarlig form av mpoxviruset, som tidigare kallades för apkoppor, sprids just nu. Röda Korset skalar upp sina insatser för att stoppa virusutbrottet.

Det allvarliga mpoxviruset sprider sig. Värst utsatt är den afrikanska kontinenten och i synnerhet Kongo-Kinshasa.  Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver situationen som ett globalt nödläge.

Vi på Röda Korset gör allt vi kan för att stoppa mpox. Vi följer utvecklingen noga och står redo att skala upp våra insatser för att rädda liv. 

Vad är mpox?

Mpox är en virussjukdom som ger blåsor, sår på huden och feber. Mpox kallades tidigare för apkoppor. Viruset är släkt med smittkoppor. Mpox är en zoonos, vilket innebär att den historiskt har spridits från djur till människa. Före 2022 var detta den vanligaste smittvägen, men sedan dess har viruset spridits bland människor, främst genom nära fysisk kontakt.

Vilka är symptomen på mpox?

Mpox ger influensaliknande symtom, smärtsamma utslag och svullna lymfkörtlar. Vanliga symptom är blåsor, utslag, sår på huden och feber.

Vanligtvis tar det 6 till 13 dagar från att man blir smittad till att sjukdomen bryter ut, men det kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Det är ovanligt att bli allvarligt sjuk. Sjukdomen brukar gå över av sig själv inom två till fyra veckor.

Hur kan man smittas av viruset?

Mpox smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är smittad av viruset. Smittan sprids främst via nära hudkontakter, inklusive sexuella kontakter. Tillfällig eller oavsiktlig kontakt vid exempelvis vardagliga samtal eller i kollektivtrafiken är inte sannolika smittkällor.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Steg 1 av 3
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Vad är klad 1 och klad 2?

Under 2022 spreds en variant av mpox, känd som klad 2, över hela världen. Under 2024 har en annan typ, klad 1, ökat i spridning. Denna nya variant anses vara mer smittsam och har en högre risk för dödsfall.

När kom mpox till Sverige?

Mpox, varianten som kallas klad 2, har funnits i Sverige sedan 2022. Under 2024 började en ny, allvarligare typ av viruset spridas i Afrika, klad 1. Den 15 augusti 2024 bekräftades det första fallet av den nya typen i Sverige. Vi har inte någon allmän smittspridning av mpox i Sverige.

Finns det vaccin mot mpox?

Vaccin mot smittkoppor skyddar uppemot 85 procent mot mpox, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

I Sverige slutade man vaccinera allmänt mot smittkoppor 1976, men de som tidigare fått detta vaccin antas fortfarande ha ett visst skydd.

Hur jobbar Röda Korset mot mpox?

Vi besöker byar och samhällen i utsatta områden för att berätta hur människor kan skydda sig och vi hjälper familjer som drabbas.

Exempel på vad vi gör i länder med stor smittspridning:

  • sprider hälsoinformation
  • psykosocialt stöd
  • hygienfrämjande åtgärder
  • vaccinering

Röda Korset kan ha en avgörande roll i att begränsa sjukdomens spridning. Vi når fram till de svårtillgängliga områden där behovet är som störst, och många människor har tilltro till Röda Korset.

Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar