Rent vatten och sanitet
Rent vatten och sanitet
Alla behöver rent vatten. Vi är en av Sveriges ledande experter inom området vatten och sanitet i humanitära kriser. Vi arbetar även med långsiktiga projekt.
Efter en naturkatastrof riskerar människors lidande att bli mycket värre om de inte får tillgång till rent vatten. Därför hjälper vi med vatten och sanitet efter till exempel en jordbävning, en översvämning eller vid torka.
Alla behöver rent vatten
Runt om i världen är vatten en bristvara. Många har inget annat val än att dricka smutsigt vatten. Vi jobbar för att erbjuda människor vatten och god sanitet. Varje år når vi miljontals människor med våra insatser. Insatserna görs både i akuta katastrofsituationer och i långsiktiga projekt.
God sanitet lika viktigt som rent vatten
Sjukdomar, som kolera och dysenteri, riskerar att spridas och många fler människor kan drabbas. Sanitet är lika viktigt som vatten. Dålig sanitet leder till att sjukdomar sprids och kan leda till att barn dör. Därför ser vi till att det finns latriner på plats, fungerade avlopp och möjlighet att tvätta händerna. På så sätt blir de hygieniska förhållandena bättre.
Anders "Ankan" Johansson lär sig hur vi tar hand om avfall
Anders Johansson ser hur vi förvandlar "usch till resurs". Ta reda på hur något livsfarligt blir till en produkt som får grödor att gro. Vi bygger toaletter och tar hand om avfallet vid en katastrof.
Frågor och svar om vatten och sanitet
Hur mycket vatten behöver man varje dag? Och varför är det farligt när det saknas toaletter och avlopp? Vår vattenexpert Sara Andersson förklarar hur det ligger till.
Varför är vatten så viktigt?
– Vi människor kan inte leva utan vatten. Vi nåste få i oss några liter vätska per dygn, men det räcker inte med det. I en katastrof räknar man med att en person behöver mellan 7,5 och 15 liter vatten per dag, beroende på om man räknar endast vatten som livsmedel och för matlagning, eller också för basal hygien.
Rent vatten behövs också för att kunna tvätta och för att sjukvården ska fungera. Det är livsviktigt med rent vatten. Men fler än 800 miljoner människor i världen saknar tillgång till det.
Vad händer om man dricker smutsigt vatten?
– Tyvärr har många människor inget annat val än att göra det. Att dricka smutsigt vatten kan vara livsfarligt och många blir sjuka i diarré, kolera och andra vattenburna sjukdomar. Varje dag dör uppåt 1000 barn i den typen av sjukdomar. Det är inte bara smutsigt vatten som gör att folk blir sjuka. Dålig sanitet och bristfällig hygien spelar också stor roll.
Varför är sanitet och hygien så viktigt?
– Brist på toaletter, avlopp, möjligheter att tvätta händerna och dåliga hygienrutiner leder till att sjukdomar sprids. Sanitet handlar om att ta hand om avfall och mänsklig avföring på ett säkert sätt. När det är brist på sanitetslösningar riskerar miljö och vattenkällor att förorenas. Inte sällan är det just de vattenkällorna som människor tar sitt dricksvatten från.
Hur arbetar Röda Korset med vatten och sanitet?
– Vi arbetar på flera olika sätt. I akuta lägen kan vi sätta upp vattenreningsanläggningar för att kunna rena vattnet direkt från en flod eller sjö. Vi hjälper även till att borra, gräva och restaurera brunnar.
En viktig del av vårt arbete är också att bygga toaletter – med tvättställ – för att förbättra saniteten och vi utbildar också människor i vikten av god hygien. Rent vatten och god sanitet räddar liv!
Hur arbetar man med vatten, sanitet och hygien i internationella katastrofer?
Svenska Röda Korset är en del av en humanitär rörelse som bland annat har till uppgift att snabbt ordna skydd och hjälp för utsatta människor i händelse av krig, väpnade konflikter eller naturkatastrofer.
Som en av sex rödakors- och rödahalvmånenföreningar i världen, har vi specialiserat oss på vatten och sanitet i olika kriser. En del av arbetet sker genom att skicka material och personal under den mest akuta fasen av en katastrof. Det kan handla om att sätta upp vattenreningsverk för att kunna förse människor med rent vatten och vi har också en enhet för att snabbt ordna med latriner och godtagbara hygieniska förhållanden.